Trenutak točnosti, povjesničar i sjećanje na Holokaust u Francuskoj

Predavanje na francuskom jeziku (s konsekutivnim prijevodom na hrvatski) održat će gđa Annette Wieviorka, francuska povjesničarka.

Počasna ravnateljica istraživanja na CNRS-u, gđa Annette Wieviorka je, između ostalog, bila i članica stručnog komiteta poznatog pod nazivom misija Mattéoli, posvećenog izučavanju organiziranog i sustavnog državnog pljačkanja Židova u Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Gđa Wieviorka je autorica brojnih publikacija i dokumentarnih filmova. 2001. godine joj je dodijeljen naslov Viteza legije časti, a 2009. godine je promaknuta u Časnika legije časti. Osvojila je nagradu Henri Hertz (1992. godine) i nagradu Sjećanje na holokaust (2000. godine). Kao povjesničarka i znanstvenica, imala je rijetku priliku da vidi kako predmet njezina istraživanja – sjećanje na genocid Židova, pobuđuje veliki interes široke publike, medija i političkih vlasti. Od 1992. godine, kada objavljuje disertaciju « Deportacija i genocid », aktivno sudjeluje u svim debatama, kao i  u komitetu Mattéoli koji je prvi puta pokazao odgovornost i razmjere francuske države u organiziranom i sustavnom pljačkanju francuskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Gđa Wieviorka je također osmislila obnavljanje izložbe francuskog paviljona povodom šezdesete obljetnice oslobađanja logora Auschwitz. Njezino istraživanje, obilježeno slobodom misli, propituje najbolnija i najosjetljivija pitanja tragičnog dvadesetog stoljeća.

Predavanje će se održati 22. listopada 2014. godine s početkom u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5), a u ulozi moderatora će biti g. Luc Lévy, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.