Program Hubert Curien Cogito

Program Hubert Curien “Cogito” je hrvatsko-francuski program u području znanosti i tehnologije kojeg od 2002. zajednički provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj temeljem Memoranduma o suradnji. Cilj je ovog programa olakšati i razviti visokokvalitetnu znanstvenu i tehnološku suradnju hrvatskih i francuskih znanstvenika na zajedničkim znanstvenoistraživačkim projektima.

Natječaj je otvoren svim znanstvenoistraživačkim i visokoškolskim ustanovama Republike Hrvatske i Francuske Republike i obuhvaća sva znanstvena područja.

Na svaki natječaj pristiže između 30 i 40 prijava a odabire se između 10 – 12 projekata.

Natječaj za francuske partnere objavljuje se na stranici : http://www.campusfrance.org/fr/cogito

Natječaj za hrvatske partnere objavljuje se na stranici : https://mzo.hr/

Sastanak Mješovitog povjerenstva za selekciju hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu Programa Hubert Curien “Cogito” za 2019. i 2020. godinu.

Pariz, 27. studenog 2018.

U utorak, 27. studenoga 2018. godine, u Ministarstvu Europe i vanjskih poslova Francuske Republike u Parizu održan je 9. sastanak Mješovitoga hrvatsko-francuskog povjerenstva za odabir znanstvenoistraživačkih projekata za 2019. i 2020. godinu. Hrvatsko izaslanstvo vodio je dr. sc. Tome Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a francusko gospođa Jasna Bas, ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju Francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.

Od 45 prijavljenih projekata, odabrano je jedanaest. Odobreni su projekti iz slijedećih znanstvenih područja : tri iz područja biomedicine, dva iz područja fizike, dva iz područja kemije te po jedan iz područja matematike, agronomije, biotehnologije i tehničkih znanosti. Popis odobrenih projekata nalazi se u prilogu.

Sljedeći natječaj za prijavu hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata bit će objavljen krajem veljače 2020. godine.

Projets Cogito 2019-2020