Potpora nakladi «A.G. Matoš» (PAP)

PAP podupire prijevod knjiga napisanih na francuskom jeziku koje da sada nisu objavljene u Hrvatskoj. Predložene projekte proučavaju dvije komisije koje se sastaju u veljači i lipnju.

PAP se zanima za sva područja književnosti i znanosti (književnost, književna kritika, humanističke i društvene znanosti, znanosti i tehnologije, književnost za mlade, strip, itd.) osim školskih, sveučilišnih ili praktičnih udžbenika.

Zahvaljujući PAP-u, Francuski institut želi poduprijeti :

  • sve književne vrste,
  • humanističke znanosti,
  • područja u kojima Francuska ima kvalitetnu produkciju koja je nedovoljno prevedena na hrvatski (strip, književnost za mlade, znanstvena fantastika).

PAP se sastoji od dvije vrste potpore :

  • Pomoć u kupnji prava koju odobrava Francuski institut  (Pariz) : nakladnik predaje zahtjev Francuskom institutu u Hrvatskoj koji ga potom prosljeđuje Francuskom institutu u Parizu.
  • Pomoć u prijevodu, koju odobrava Francuski institut u Hrvatskoj: nakladnik predaje zahtjev Francuskom institutu u Hrvatskoj koji ga odobrava i uplaćuje potporu  izravno hrvatskom nakladniku.

Hrvatski nakladnici zahtjeve mogu predati Uredu za knjigu Francuskog instituta u Hrvatskoj mailom do kraja lipnja na adresu: olenka.zahorodni@institutfrancais.hr