Zašto učiti francuski

Jezik koji se govori u cijelom svijetu

S 320 milijuna govornika u 29 zemalja, francuski je jedini jezik, uz engleski, koji se govori na 5 kontinenata. Francuski je također drugi strani jezik koji se najčešće uči na svijetu, i to s ukupno 125 milijuna polaznika. Učenje francuskog znači dodatno obogaćivanje i otvaranje novim osobnim i profesionalnim obzorima.

Letak 2022. Francuski u Hrvatskoj

Jezik kulture i duha

Učenje francuskog prije svega predstavlja zadovoljstvo učenja jednog lijepog jezika, bogatog i melodičnog te lakšeg nego što se čini! Francuski je analitički jezik koji oblikuje misao i razvija kritičko mišljenje.

Učeći francuski jezik, učimo argumentirati i iznositi različita gledišta, što je vrlo korisno u raspravama i pregovorima.

Učenje francuskog omogućuje otkrivanje jedinstvenog kulturnog svijeta i pristup izvornim verzijama tekstova velikih pisaca, filmovima, serijama i pjesmama iz cijelog francuskog govornog područja. Naposljetku, znanje francuskog jezika olakšava učenje drugih romanskih jezika kao što su talijanski, španjolski, rumunjski ili portugalski.

Učiti francuski u Hrvatskoj – to je prednost i lako je!

Posve je jasno da je učenje francuskog jezika neosporna prednost za školski uspjeh i profesionalnu budućnost. Zahvaljujući suvremenim metodama poučavanja, u Hrvatskoj je danas lako naučiti francuski. Učenici mogu polagati ispit poznavanja francuskog jezika DELF i tako steći diplomu koja je priznata u cijelom svijetu te predstavlja pravu prednost na tržištu rada. Učenici i studenti koji se služe francuskim jezikom također mogu nastaviti studij na francuskim sveučilištima koja su među najboljima u svijetu, ali i koristiti stipendije francuske vlade za studij u Francuskoj u svim područjima.

Poslovni jezik i jezik međunarodnih odnosa

Znanje francuskog povećava mogućnosti za pronalazak posla u Hrvatskoj i u inozemstvu. Francuska je sedma gospodarska sila svijeta, a francuski treći jezik trgovine i poslovanja. Francuski je istodobno radni i službeni jezik u UN-u, Europskoj uniji, UNESCO-u, NATO-u i nekoliko međunarodnih pravnih institucija.

Tečno poznavanje francuskog jezika ključno je za svakoga tko razmišlja o karijeri u diplomaciji ili međunarodnim organizacijama. Francuski je također radni jezik u područjima gastronomije, mode, kazališta, vizualnih umjetnosti, plesa i arhitekture.

U Hrvatskoj se francuski govori u mnogim poduzećima i djelatnostima vezanim uz bankarstvo, informatiku, automobilsku industriju, aeronautiku, znanstvena istraživanja, sport, slobodno vrijeme i turizam.