Francuski program na Motovun film festivalu

Rendez-vous
25. — 29. srpnja 2015., Motovun 
30. srpnja 2015. — 2. kolovoza 2015., Buzet

Motovun film festival ove godine ponovo donosi u Motovun vrhunska filmska ostvarenja malih i nezavisnih filmskih produkcija. S obzirom na to da je ovogodišnji 18. Motovun film festival dio “Festivala Francuske u Hrvatskoj, Randes-vous”, poseban naglasak festivalskog programa je na francuskoj kinematografiji i kulturi.

Osamnaesti Motovun film festival u svega pet dana trajanja prikazat će 120 filmova, a njih 19 uvršteno je u glavni program. Među 19 filmova u glavnom se programu, prema riječima izbornice festivala Milene Zajović, posebno izdvajaju filmovi Poštarove bijele noći (Rusija), Magična djevojka (Španjolska), Djevičanska gora(Island) i Jastog (Irska), te filmovi koji tematiziraju odrastanje, kraj nevinosti, ulazak u novu, zreliju životnu dob kao što su Padanje(Velika Britanija), Bridgend (Danska) i film I ti si ružan (Irska).

Motovun film festival, donosi niz tematskih programa te je tako u suradnji s partnerima iz Danske realizirao program Dvadeset godina Dogme, nudeći revalorizaciju filmskog pokreta koji je zauvijek promijenio svijet filma i obilježio prve godine festivala. ProgramPomozi, Bože donosi izbor dokumentarca o vjerskim ekstremizmima svih religija u okviru kojeg će publika moći vidjeti dansko-somalske Ratnike sa Sjevera i film Salma redateljice Kim Longinotto o danas najpoznatijoj tamilskoj pjesnikinji koja je provela 25 godina u kućnom pritvoru. Festival i ove godine donosi izbor filmova koji su prikazani na velikim svjetskim filmskom festivalima, kao i onih koje ugledni svjetski filmski kritičari nisu uočili, ali se od njih ipak mnogo očekuje.

Filmski i popratni programi 18. Motovun film festivala i ove godine odražavaju estetsku, tematsku i zemljopisnu raznolikost kojom ovaj festival želi ukazati na male kinematografije i nezavisne produkcije koje se izdvajaju inovativnošću, idejom i snagom priča.

Zemlja partner, najpopularniji prateći program festivala, ove nas godine vodi u Francusku. U sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, u Motovun stižu obilna ponuda francuskih filmova i prateće atrakcije. U glavnom programu bit će prikazana najmanje četiri francuska filma i to: Jacky u kraljevstvu žena francuskog stripaša i satiričara te bivšeg suradnika Charlie Hebdoa, Riada Sattoufa, zatim Ljubav Gaspara Noea Mali Quinquin Bruna Dumonta, dok glavni retrospektivni program pod nazivom Brutalni Francuzi donosi izbor filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali “novi francuski ekstremizam”, a uključuje radikalne rane radove nekih od najvećih redatelja današnjice kao što su Leos Carax, François Ozon i Claire Denis.

Dio popratnog programa realiziran je u suradnji s Festivalom Randez-vouz pa će tako koncert održati francuski band Joke iz Pariza. Uz njih, na Festivalu će nastupiti će tročlani srpski rock’n’roll band Repetitor i underground band ABOP.

Po završetku motovunskog programa, Festival seli u Buzet gdje će se od 30. srpnja do 2. kolovoza prikazivat filmovi namijenjeni djeci tinejdžerima u izboru Inje Korać. Svima koji neće uspjeti u vrijeme festivala biti u Motovunu organizatori su namijenili Skrivene projekcije koje će se tijekom kolovoza zbivati u Rijeci, Novigradu i Šibeniku, dok će u rujnu u Laubi biti prikazan program odabranih naslova sa 18. Motovun film festivala.

Filmovi u konkurenciji natječu se za nekoliko nagrada: glavnu nagradu Propeler Motovuna, koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu; nagradu Fipresci koju dodjeljuje tročlani žiri filmskih kritičara i koja se dodjeljuje na 40-ak najuglednijih filmskih festivala; a u selekciji Motovunski kratkimeđu 20 filmova koji će biti prikazani prošlogodišnji laureat te kategorije odabrat će najboljega, kojemu će biti dodijeljenoMotovunski kratki štafetno odličje i novčani iznos od tisuću eura. Na 18. Motovun film festivalu Nagradu 50 godina primit će redatelj Rajko Grlić, koji je 1999. godine dodijelio istu nagradu njenim prvim laureatima.

Pokrovitelj Motovun film festivala je Hrvatski Telekom koji će osigurati besplatan wi-fi posjetiteljima, a svi filmovi bit će dostupni i u MAX-tv videoteci.

Više na:

www.motovunfilmfestival.com

www.facebook.com/MotovunFilmFestival

rendezvous_blok