Planet Zemlja

Fotografije Gorana Jovića  

Od 23. rujna do 6. listopada 2019., Francuski institut, Preradovićeva 5

U suradnji tvrtke Air France – KLM i Francuskog instituta Zagreb održava se  prva izložba fotografija poznatog putopisca i  fotografa g. Gorana Jovića u Zagrebu. Ovo je ujedno i prva izložba koju organizira  Air France – KLM u Hrvatskoj.

Izložba ima znakovit naslov Planet Zemlja jer su fotografije nastale na mnogim putovanjima autora i njome se želi pokazati sva ljepota, bogatstvo i različitost našeg Planeta. Istovremeno se želi ukazati i apelirati na potrebu za očuvanjem prirode i zaštitu planeta.

U prostoru će biti izložen i „zid s kutijama“ na otvaranje, u kojima će biti neki od recikliranih materijala i završni proizvodi. Naime, radna odjeća kabinskog osoblja, kožna sjedala, metalni dijelovi aviona, plastika i slično se recikliraju i stvaraju novi proizvodi za široku primjenu što će se moći vidjeti i opipati.

Goran Jović fotografijom se bavi od 2009. godine, a u svom radu teži dokumentarnoj fotografiji koju smatra svojom velikom strašću i ciljem. Početkom karijere usavršavao se fotografiranjem uličnog života svjetskih metropola Barcelone i New Yorka, a 2011. godine spaja svoju strast s radom u volonterskim i humanitarnim misijama u Tanzaniji (pleme Maasai) i Ekvadoru (andska sela u dubokim predjelima Amazonije). 2012. godine radi svjetski priznate i nagrađivane fotopriče iz brazilskih favela, a 2013. godine kreće u nove avanture i stvara fotopriče o etiopskim domorodačkim plemenima i o tibetskom polunomadskom narodu na 5000 metara nadmorske visine. 2014. godine ponovo se vraća u Etiopiju s ciljem da fotografira jednu romantičnu priču u dolinu rijeke Omo. 2015. godine fotografijom bilježi običaje indonezijskog otoka Sumatre, naroda Mentawai s otoka Siberut te naroda Tengger na obroncima vulkana Bromo.

Goranove fotografije objavljuju svjetski poznati časopisi i mrežne stranice, a dobitnik je više od 20 većinom zlatnih nagrada i priznanja raznih renomiranih fotonatječaja diljem svijeta. Izdvajamo Art Photo – USA, World Cup of Photography – USA, Fremantle International Portrait – Australia, Best Shot Portraiture – United Kingdom, Ozone Zone Int. Photo Salon – Canada, Grand Prix De La Decouverte – France, EIP Award UPI – Egypt itd.