Ciklus Kriminalistički film Henri-Georges Clouzota

Od 7. do 10. listopada, kino Tuškanac, Tuškanac 1

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Cijena ulaznice 20 kuna, za članove 10 kuna.

Večer otvorenja: ponedjeljak 7. listopada u 19h

Uvodna riječ: Alemka Lisinski, filmska kritičarka

PONEDJELJAK 07.10. u 19:00
Demoni (Les diaboliques),1955.

Uloge: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse,Charles Vanel, Jean Brochard

Ravnatelj derutnog francuskog internata Michel Delassalle okrutan je čovjek, sadist koji neprekidno maltretira krhku suprugu Christinu kao i ljubavnicu Nicole Horner, učiteljicu koja radi s djecom. Kad obje shvate da im je dosta takvog života i Michela, Christina i Nicole sklope pakt te ga se odluče osloboditi zajedničkim snagama. Isplanirano ubojstvo izvest će omamljivanjem Michela tabletom stavljenom u njegovo piće, potom utapanjem u kadi te naposljetku bacanjem njegova tijela u bazen u krugu internata. No kad sutradan bazen bude ispražnjen, pokazat će se da je Michelovo tijelo zagonetno nestalo. Za Christinu i Nicole sve će se dodatno zakomplicirati kad učenici ubrzo počnu tvrditi da Michela viđaju živog, a to će se odraziti i na međusobni odnos dviju žena i rastuće nepovjerenje među njima.

UTORAK 08.10. u 19:00

Ubojica stanuje na br. 21 (L’assassin habite… au 21), 1942.

Uloge: Pierre Fresnay, Suzy Delair, Jean Tissier, Pierre Larquey, Noël Roquevert

Tajanstveni ubojica počini serijska ubojstva i na tijelima žrtava ostavlja posjetnicu na ime gospodina Duranda. Detektiv Wens pronalazi trag koji ga vodi do Montmartrea u obiteljski pansion Mimosas. Prerušava u župnika i prijavi kao stanar.

UTORAK 08.10. u 21:00

Nadnica za strah (Le salaire de la peur), 1953.

Uloge: Yves Montand, Charles Vanel, Folco Lulli, Peter van Eyck,Véra Clouzot

U Srednjoj Americi, četiri pustolova – Mario, Jo, Luigi i Bimba –prihvaćaju ponudu jedne naftne tvrtke da za 2000 dolara svakome odvezu dva kamiona s nitroglicerinom do naftnih izvora udaljenih nekoliko stotina kilometara. Dok putuju lošim cestama i nepristupačnim terenom, postupno ih zahvaća sve veća tjeskoba zbog smrtonosnog tereta… Ovaj vrhunski psihološki pustolovni triler nagrađen je Grand Prixom u Cannesu i Zlatnim medvjedom u Berlinu 1953.

SRIJEDA 09.10. u 19:00

Quai des Orfevres, 1947.

Uloge: Suzy Delair, Louis Jouvet, Simone Renant, Bernard Blier, Pierre Larquey

Jenny Lamour je pjevačica koja želi uspjeti na bilo koji način. To se njezinom suprugu Mauriceu ne sviđa, a još mu se manje sviđa bilo koji kontakt Jenny s bogatim Brignonom. Kad pronađu mrtvog Brignona, inspektor Antonie pokušava rasplesti događaje i pronaći pravog ubojicu.

SRIJEDA, 09.10. u 21:00

Manon, 1949.

Uloge: Serge Reggiani, Michel Auclair, Cécile Aubry, Raymond Souplex, Andrex

Prenošenje priče Manon Lescaut u Francusku 1944. godine.

ČETVRTAK, 10.10. u 19:00

Gavran (Le corbeau), 1943.

Uloge: Pierre Fresnay, Ginette Leclerc, Micheline Francey, Hélena Manson,
Jeanne Fusier-Gir

Među lokalnim stanovništvom malog provincijskoga mjesta javljaju se govorkanja, strah, nemir, međusobna sumnjičenja, licemjerje i paranoja, a sve nakon pojave “otrovnih” pisama potpisanih samo s Gavran. Pisma na svjetlo dana iznose najskrivenije tajne istaknutijih sugrađana, a nitko ne zna tko je njihov autor i što će slijedeće pismo otkriti.

ČETVRTAK, 10.10. u 21:00

Istina (La verité), 1960.

Uloge: Brigitte Bardot, Paul Meurisse, Charles Vanel, Sami Frey, Marie-José Nat,
Jean-Loup Reynold

Provokativna djevojka Dominique Marceau optužena je za ubojstvo svog bivšeg ljubavnika Gilberta Telliera. Tijekom suđenja rekonstruira se priča o njezinom odnosu sa žrtvom.