Mjesec frankofonskog filma

PROJEKCIJE PREDVIĐENE U OŽUJKU KINA ĆE ODGODITI U OKVIRU MOGUĆNOSTI. Novi kalendar bit će objavljen u najskorije vrijeme. Zahvaljujemo vam na razumijevanju. 

Kao i svakog proljeća, veleposlanstva zemalja članica Frankofonije u Hrvatskoj pozivaju vas da proslavite svu raznolikost kultura frankofonskog svijeta! Program proslave počinje u Zagrebu na večeri otvorenja Mjeseca frankofonskog filma : sastanak 3. ožujka u 18h u kinu Tuškanac na piću dobrodošlice prije projekcije dokumentarnog  filma «Tako mi Bog pomogao» (19h) koji će vam prikazati nevjerojatnu svakodnevicu istražne sutkinje iz Bruxellesa, nakon čega slijedi « Portret djevojke koja izgara » (21h), uznemirujuće remek-djelo Céline Sciamme.

Ova pozivnica za otkrivanje suvremenog frankofonskog filma nastavlja se sa 7 filmova, izabranih na temu «građanstva», koji dolaze iz 5 različitih zemalja i bit će prikazani u 11 hrvatskih gradova (Dubrovnik, Koprivnica, Osijek, Pakrac Pula, Rijeka, Šibenik, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb). Dokumentarci i povijesni filmovi, komedije, drame, crtani film, bit će ponešto za sve ukuse!

Večer otvorenja

Kino Tuškanac, Zagreb – utorak 3. ožujka 2020

– 18h00: Piće dobrodošlicehttps://kinokinoteka.hr/
– 19h00: projekcija filma “Tako mi Bog pomogao”, r. Jean Libon i Yves Hinant (Belgija-Francuska, 2017.)
– 21h00: projekcija filma “Portret djevojke koja izgara”, r. Céline Sciamma (Francuska, 2019.)

Ulaznice: 20kn po projekciji / 10kn za članove HFS-a

Raspored programa u Kinoteci, Kordunska 1, Zagreb

16. 3. u 20h: Hochelaga, zemlja duša / Hochelaga, Terre des âmes, 2017., Kanada (ulaz slobodan)

17.3. u 20h: Kabulske lastavice, Les hirondelles de Kaboul, 2019., Švicarska (ulaznice: 15kn)

18.3. u 20h: Bécassine; 2018., Francuska (ulaznice: 15kn)

19.3. u 20h: Tako mi bog pomogao / Ni juge ni soumise, 2017., Belgija, Francuska (ulaznice: 15kn)

20.3. u 20h: Aida, 2015., Maroko (ulaznice: 15kn)

Tako mi Bog pomogao, 2017., Belgija, Francuska

Dokumentarni film, trajanje: 1h39

Režija : Jean Libon et Yves Hinant

Tako mi Bog pomogao prvi je dugmoetražni film nastao na temelju kultne emisije belgijske televizije StripTease. Tijekom 3 godine redatelji su u Bruxellesu pratili sutkinju Anne Gruwez tijekom kriminalnističkih istraga, saslušanja i posjeta mjestima zločina. Ovo nije film, još je gore!

Film je osvojio nagradu César za najbolji dokumentarac 2019. godine.

Portret djevojke koja izgara, 2019., Francuska

Drama, povijesni film, trajanje: 2h02

Režija: Céline Sciamma

Uloge: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami

1770. godina. Slikarica Marianne treba napraviti vjenčani portret Héloïse, mlade žene koja je upravo napustila samostan. Héloïse se opire svojoj sudbini supruge odbijajući poziranje. Marianne će ju morati slikati u tajnosti. Predstavljena joj je kao pratilja te ju potajno promatra…

Nagrada za scenarij na Festivalu u Cannesu 2019., 10 nominacija za Césara 2020.

Sve što mi je ostalo od revolucije, 2018., Francuska

Komedija, trajanje: 1h28

Režija: Judith Davis

Uloge: Judith Davis, Malik Zidi, Claire Dumas

Angèle je imala 8 godina kad se otvorio prvi McDonald’s u Istočnom Berlinu… Od tada se bori protiv prokletstva svoje generacije: da se rodila “prekasno”, u vrijeme globalne političke depresije. Ona potječe iz obitelji aktivista, ali majka se preko noći odrekla političke borbe i sama se preselila na selo, a sestra je izabrala korporativni svijet.

Samo je njezin otac, bivši maoist kod koga se vratila živjeti, ostao vjeran svojim idealima. Ljuta, odlučna, Angèle se istovremeno trudi pokušati promijeniti svijet, kao i izbjeći ljubavne susrete.

Što joj ostaje od revolucije, od njezinih posljedica, neuspjelih sastanaka i nade za izgradnju? Ponekad Don Quijote, ponekad Bridget Jones, Angèle pokušava pronaći ravnotežu …

Nagrađen na Festivalu frankofonskog filma u Angoulêmeu 2018.

Bécassine, 2018., Francuska

Komedija, trajanje: 1h42

Režija: Bruno Podalydès

Uloge: Emeline Bayart, Karin Viard, Denis Podalydès

Bécassine je rođena na skromnoj bretonskoj farmi, jednog dana kad šumske šljuke lete nad selom. I kao odrasloj osobi njezina dječja naivnost ostaje netaknuta. Sanja o seljenju u Pariz, ali njezin susret s Loulotte, malom bebom koju je usvojila markiza de Grand-Air, promijenit će joj život. Ona postaje dadilja i između njih se uspostavlja duboka veza. U dvorcu vlada veselje. Ali do kad?

Dugovi se gomilaju, a dolazak nepouzdanog grčkog lutkara neće ništa pomoći … ali sve to ne uzimajući u obzir Bécassine koja će još jednom dokazati da zna vladati situacijom!

Aida, 2015., Maroko

Trajanje: 1h47 min

Režija: Driss Mrini
Uloge: Noufissa Benchehida, Amina Rachid, Abdellatif Chaouqi, Houda Rihani, Mohammed Choubi, Majida Benkirane, Latefa Ahrrare, Driss Roukhe, Aomar Azzouzi, Abdelhak Belmjahed, Mustapha Mounir, Boubker Harakat, Majdouline Idrissi

Aïda Cohen, marokanska židovka i profesorica u Parizu, saznaje da ima zloćudni tumor, pa se vraća svojim korijenima (grad Essaouira) u potrazi za sjećanjima iz svog djetinjstva. Ponovno druženje s prijateljem iz djetinjstva, Youssefom, građevinskim poduzetnikom, koji je također pod stalnim stresom, vraća im radost življenja zahvaljujući obnavljanju starih glazbenih aktivnosti u orkestru andaluzijske glazbe. Ali sudbina je odlučila drukčije, jer Aïda iznenada umire unatoč nadi o remisiji tumora koju su joj dali liječnici.

Film “Aïda” redatelja Drissa Mrinija, koji je izašao 2015., djelo je koje kroz ekspresivan umjetnički stil odražava mirni suživot i dijalog civilizacija u Maroku. Ovaj igrani film ilustrira sliku pluralističnog i tolerantnog Maroka, kroz niz poruka o univerzalnim pitanjima o prijateljstvu, ljubavi i nadi.

Film je osvojio 3 nacionalne i 2 međunarodne nagrade:

  • Nagrada za sporednu žensku ulogu za glumicu Houdu Rihani, Nagrada za sliku i Nagrada za montažu na 16. Festivalu natcionalnog filma u Tangeru ,
  • izdanje Malmö Arab Film Festivala – MAFF 2016. u Švedskoj 30. rujna – 5. listopada 2016.
  • Nagrada za najbolji strani film na predselekciji za Oscara 2016. na Festivalu u Cannesu.

Grube ruke, 2011, Maroko

Trajanje: 1h37

Režija: Mohamed Asli

Uloge: Mohamed Bastaoui, Houda Rihani, Abdessamad Miftah Lkheir, Amina Rachid, Aicha Mahmah

Mustapha, nepismeni frizer, živi sa slijepom majkom. Nabavlja ilegalne dokumente za svoje mušterije. Kad njegova susjeda Zakia traži od njega pomoć za dobivanje vize za Španjolsku, on se u nju ludo zaljubljuje. Mlada žena ima fiks ideju koju želi ostvariti pod svaku cijenu: zaposliti se kao radnica na poljima jagoda u Španjolskoj kako bi se pridružila zaručniku koji tamo živi bez papira.

Dugometražnim filmom « Grube ruke», spaja romanse, humora i realizama, redatelj i scenarist Mohamed Asli, osim o pitanju emigracije govori i o velikim razlikama koje mogu postojati unutar jednog društva.

Film je osvojio 3 nacionalne nagrade:

  • Nagradu publike i nagradu za najbolju žensku ulogu koju je osvojila glumica Houda Rihani na 18. izdanju Međunarodnog festival mediteranskog filma u Tétouanu 2012.,
  • Nagrada za glavnu mušku ulogu osvojio je glumac Mohamed Bastaoui na 13. izdanju Nacionalnog festivala filma u Tangeru 2012.

Kabulske lastavice, 2019., Švicarska

Crtani film, 13+

Režija: Zabou Breiman i Elea Gobbé-Mévellec

Uloge: Simon Abkarian, Zita Hanrot, Swann Arlaud

Ljeto 1998., Kaboul je u ruševinama i pod okupacijom talibana. Mohsen i Zunaira mladi su i duboko se vole. Bez obzira na nasilje i svakodnevnu bijedu, žele vjerovati u budućnost. Jedna nepromišljena Mohsenova gesta preokrenut će njihov život naglavačke.

Hochelaga, zemlja duša, 2017., Kanada

Povijesni film, trajanje:1h40

Režija: François Girard

Uloge: Raoul Trujillo, Tanaya Beatty, David La Haye

Dok se u Montrealu igra nogometna utakmica na kiši, dio terena na stadionu Percival-Molson propada. Baptiste Asigny, student na doktoratu iz arheologije podrijetlom iz plemena Mohawk, otkriva tragove onih koji su živjeli na otoku Montrealu kada je to bio grad zvan Hochelaga.

Iako su Baptisteova teza i propadanje stadiona Percival-Molson izmišljeni, oni pružaju vjeran opis povijesnih razdoblja – čak i ako opisani događaji sadrže i neku fikciju.

Filmovi će biti prikazani diljem Hrvatske u sljedećim kinima:

Kinoteka, Zagreb: https://kinokinoteka.hr/

Kino Zona, Zadar: https://web.facebook.com/kinozonazadar/

Kino Urania, Osijek: https://kinematografi-osijek.hr/

Kino Gaj, Varaždin: https://www.kinogaj.hr/

Kino Valli, Pula: https://www.kinovalli.net/

Kino Velebit, Koprivnica: https://kino.pou-kop.hr/

Francuska alijansa Rijeka: http://rijeka.alliance-francaise.hr/

Kinoteka Zlatna vrata, Split: https://zlatnavrata.hr/

Francuska alijansa Dubrovnik: http://dubrovnik.alliance-francaise.hr/

Kinoklub Šibenik: http://kinomreza.hr/kinoklub-sibenik/

Kulturno prosvjetno društvo “Sloga” Pakrac: http://kpd-sloga.hr/kino/