DigiTelling – program mentorstva neovisnih videoigara

U 2019. godini Francuski institut u Hrvatskoj i  Goethe-Institut Kroatien vodili su projekt « Interactive Empathy », čiji je cilj bio senzibilizirati široku publiku za videoigre koje su ujedno i kulturni proizvod, potencijalni promicatelji etičkih i građanskih vrijednosti. Osnaženi ovim iskustvom i partnerskom mrežom na visokoj razini, dva instituta u 2020. godini organiziraju « DigiTelling », program mentorstva za neovisne videoigre, koji ujedno podupire  Francusko-njemački kulturni fond, u uskoj suradnji s EDU4GAMES.

Ovaj novi stručni program odvija se tijekom čitave 2020. godine.

Regionalni natječaj

U veljači i ožujku 2020. mladi timovi i studija koji su razvijali jednu umjetničku videoigru pozvani su da se prijave na natječaj za sudjelovanje u DigiTellingu. Nakon zasjedanja ocjenjivačkog suda izabrana su tri tima od dvadesetak prijavljenih:

– Sara Lukanc i Jan Gortnar, slovenski dvojac koji razvija projekt videoigre « The Gap »,

– Pavle Goloskoković i Zoran Vujanović, srpsko-hrvatski dvojac koji razvija videoigru prilagođenu slabovidnima « Mine VR »,

– Jovan Vesić i Jelena Miletić, iz beogradskog studija Moonburnt, koji razvijaju igru « Columnae : a past under construction ».

Program online mentorstva

Od svibnja 2020. timovi su sudjelovali u personaliziranim mentorskim sesijama u skladu s njihovim potrebama i fazama razvoja njihovih projekata s francuskim i njemačkim stručnjacima kako bi produbili nekoliko aspekata:

– tehonološki aspekti (virtualna stvarnost, programi itd.) i umjetnički aspekti (vizualni, zvučni okoliš…), game design i naracija s profesorima Stéphaneom Natkinom i Cécile Le Prado iz Visoke škole za igru i interaktivne digitalne medije Cnam (ENJMIN) te Emmanuelom Guardiolom iz Cologne Game Lab,

– definicija i provedba marketinških, distribucijskih i financijskih strategija s Thierryjem Beaujardom i Odile Limpach iz SpielFrabrique.

Susreti i razvoj mreže videoigara

Intenzivne menotorske sesije također će se održati u okviru velikih hrvatskih događanja kako bi timovi mogli razviti svoju mrežu i povećati broj sastanaka sa stručnjacima u tom području.

– u rujnu 2020. : Svjetski festival animiranog filma – Animafest (Zagreb), Art in Games (Rijeka).

– u listopadu 2020. : Reboot Develop Blue (Dubrovnik)

– u studenom 2020. : Zagreb Film Festival i Digitalni rendez-vous Francuskog instituta u Hrvatskoj.