DigiTelling – program mentorstva indie videoigara

U sklopu novog projekta DigiTelling u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Institut français de Croatie, koji se provodi tijekom 2020. godine u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda pod kustoskim vodstvom Srđana Laterze, pokreće se prvi regionalni program mentoriranja inovativnih indie videoigara.

  • Mlade timove i studije timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije koji imaju koncept za novu indie videoigru poziva se da ga uz odgovarajuće priloge podnesu do 15. ožujka 2020. putem ove poveznice.
  • Prijavitelji će o odabiru biti obaviješteni do 17. ožujka 2020.

Do kraja 2020., odabranim polaznicima programa omogućit će se mentorski savjeti odabranih iskusnih stručnjaka iz njemačke (prof. Emmanuel Guardiola/Cologne Game Lab) i francuske industrije videoigara (ENJMIN, Angoulême) i/ili akademske zajednice, kao i sudjelovanje na nizu relevantnih stručnih događanja u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci. Po završetku programa, postoji mogućnost prezentacije i promocije dovršenih igara na sajmovima u Njemačkoj i Francuskoj.

1. modul : Reboot Develop Blue, Cavtat/Dubrovnik – 23. – 25. travnja 2020.
2. modul : Animafest, Zagreb – 08. – 13. lipnja 2020.
3. modul : Art in Games Festival, Rijeka – 24. – 26. rujna 2020.

FOKUS:

  • Oblikovanje snažnih interaktivnih priča koje potiču empatiju igrača
  • Mentoriranje svih umjetničkih disciplina koje čine igru – glazba, vizualna umjetnost, animacija
  • Marketing, prezentacija i distribucija – definiranje globalnih niša za inovativne videoigre, identificiranje publike i dopiranje do nje
  • Financijski aspekt – planiranje i provedba strategije za osiguravanje sredstava (javna sredstva, privatne investicije, crowdfunding itd.)

PRIJAVE:

  1. Prijave trebaju biti na engleskom jeziku, na kojem će se odvijati i komunikacija s polaznicima programa.
  2. Uz prijavu nije nužno priložiti prototip videoigre, ali prijave s prototipom mogu imati prednost pri selekciji.

UVJETI:

  • Polaznicima programa DigiTelling bit će podmireni troškovi putovanja i smještaja, kao i akreditacije za događanja na kojima će sudjelovati.
  • Polaznici programa zadržavaju autorska prava na igre koje u sklopu njega dovrše, a organizatori programa imaju pravo promovirati program i igre vlastitim komunikacijskim kanalima u nekomercijalne kulturne i obrazovne svrhe.
U okviru projekta, uspostavljena je suradnja s inicijativom Edu4Games za osnivanje prvog diplomskog studija dizajna videoigara na Sveučilištu u Zagrebu, sajmom videoigara Reboot Develop Blue u Dubrovniku, Svjetskim festivalom animiranog filma Animafest u Zagrebu, festivalom Art in Games u Rijeci i drugim partnerima.