Forum o rezidencijalnim programima

Međunarodni skup 

Središnje pitanje Foruma je na koji način unaprijediti rezidencijalne programe kako bi oni bolje odgovarali trenutnim i budućim kulturnim i društvenim dinamikama. Cilj Foruma je doprinijeti razvoju kulturnih politika koje bi omogućile adekvatnu podršku takvim programima u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama koje dijele slične izazove.

Više informacija o programu Forum možete pronaći u nastavku, a kompletan program i raspored :

http://www.upogoni.org/wp/forum-o-rezidencijalnim-programima/


Za sudjelovanje na Forumu registracija je obavezna zbog ograničenog broja mjesta.
Registracija je otvorena do popunjavanja mjesta, a najkasnije do 26. lipnja 2014. Molimo, registrirajte se ovdje.

Kontakt: ResidencyForum@pogonzagreb.hr

Forum će istraživati prakse organiziranja i podupiranja rezidencijalnih programima, propitujući njihovu ulogu čvorišta za međulokalne i međukulturne razmjene. Okupit će kulturne profesionalce i umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti, kao i donositelje odluka i stručnjake. Forum je prilika za raspravu te kritičko promišljanje postojećih praksi i modela potpore, kao i za razmjenu znanja i ideja. Središnje pitanje Foruma je na koji način unaprijediti rezidencijalne programe kako bi oni bolje odgovarali trenutnim i budućim kulturnim i društvenim dinamikama. Cilj Foruma je doprinijeti razvoju kulturnih politika koje bi omogućile adekvatnu podršku takvim programima u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama koje dijele slične izazove. Program se sastoji od radnih sesija, panel diskusija, razgovora i prezentacija.
  Sudjeluju: Max Aufischer (Kulturvermittlung Steiermark, Austrija), Lillian Fellman (ResArtis Network, Nizozemska), Ika Sienkiewicz Nowacka (a-i-r laboratory/CCA Ujazdowski dvorac, poljska), Roberto Santaguida (umjetnik, Kanada), Ana Hušman (umjetnica, Hrvatska),Annemarie Türk (nezavisna kustosica i savjetnica), Sonja Soldo (Pogon, Zagreb, Hrvatska),Ivana Hanaček (BLOK, Zagreb, Hrvatska), Goran Sergej Pristaš (BADco, Zagreb, Hrvatska), Iva Rada Janković (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Hrvatska), Adéla Foldynová (Pilsen 2015 European Capital of Culture, Plzeň, Češka), Janja Sesar (Kurziv / Kulturpunk.hr, Zagreb, Hrvatska), Claude Veron (Jeunes Talents Cirque Europe, Pariz, FR), Luca Bergamo (Culture Action Europe, Bruxelles, Belgija), Yvette Vaughan Jones (Visiting Arts, London, Ujedinjeno Kraljevstvo), Tamara Perišić (pomoćnica ministrice kulture, Zagreb, Hrvatska), Angela Butterstein, (Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Njemačka), Clara Gensburger (Les Laboratoires d’Aubervilliers, Pariz, Francuska), Slaven Tolj (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Hrvatska), Davor Mišković, (Drugo more, Rijeka, Hrvatska), Zvonimir Dobrović (Domino, Zagreb, Hratska), Bojana Panevska (DutchCulture|TransArtists, Amsterdam, Nizozemska), Teodor Celakoski (SU Klubtura / Clubture, Zagreb, Hrvatska

Radne sesije su centralni dio Foruma. Sudionici, organizatori rezidencija i umjetnici, uz vodstvo iskusnih stručnjakinja, raspravljat će o različitim oblicima rezidencijalnih programa i praksi, učiti jedni od drugih, definirati potrebe i izazove te zajednički predložiti rješenja. Prijedlog zaključaka zajedno će izraditi drugog dana u jutarnjem dijelu foruma.

Okrugli stol // Rezidencijalni programi: dugoročno ulaganje u umjetnički i društveni razvoj

Što možemo naučiti iz postojećih praksi u Europi? Zašto su rezidencijalni programi postali tako popularni i koje su njihove svrhe? Kakvu vrstu potpore trebaju? Kakve poticajne mjere u lokalnim, nacionalnim i europskim kulturnim politikama treba uvesti kako bi se postigli željeni ciljevi kulturnog i šireg društvenog razvoja koji su povezani s rezidencijalnim programima?
 

Panel diskusija // Prakse: slična sredstva za različite ciljeve

Kao i u svakoj praksi povezanoj s umjetnosti, nemoguće je odrediti najvažnije ili najrelevantnije modele rezidencijalnih programa. Umjesto da slijedimo ovu nemoguću ambiciju, predstavit ćemo primjere različitih strategija, od kojih su neke već uhodane i čvrsto strukturirane, kao i one koje eksperimentiraju kako bi pronašle najbolje pristupe utjecaja na kontekst.
 

Potpora: umrežavanje, infrastruktura, znanje

Kakve su prakse pružanja potpore rezidencijalnim programima i što iz njih možemo naučiti? Koji su uvjeti potrebni da bi se osigurala uzajamnost kulturne razmjene, posebno obzirom na ekonomske podjele između europskog Sjevera i Juga ili Zapada i Istoka? Kako možemo stvoriti poticajnu okolinu, centre koji mogu funkcionirati kao čvorišta gdje se gostujući umjetnici, kustosi i istraživači povezuju s lokalnom scenom i gdje doprinose razmjeni koja se tamo odvija i istovremeno od nje imaju koristi?
 

ORGANIZATORI I PARTNERI:
Pogon,
Ministarstvo kulture RH, EUNIC mreža Hrvatska i Savez udruga Klubtura/Clubture