Animafest

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Od 1725 pristiglih filmova nastalih u protekle dvije godine 144 ih je odabrano u Veliko natjecanje, Veliku panoramu, Studentsko natjecanje, Studentsku panoramu i Natjecanje namjenskih filmova.

Veliko natjecanje središnji je događaj festivala jer najboljem filmu pripada prestižni festivalski Grand Prix, jedno od najuglednijih priznanja u svijetu. Vrijedi, međutim, vidjeti i panoramske programe koji su publici često i atraktivniji zbog vizualne raskoši i preglednog uvida u svjetske trendove. Uz najbolju školu animacije u izboru selekcijske komisije Studentskog natjecanja – Royal College of Art iz Londona – u programima Škole animacije bit će predstavljeno i iznimno mađarsko Sveučilište umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME).

Retrospektivni program donosi veliki tematski blok posvećen lutka-filmu u kojem se prikazuju svjetska top-lista najboljih filmova ove tehnike po izboru 45 uglednih stručnjaka, kao i francuska te hrvatska panorama lutka-filma, prateća izložba i predavanje.

Veliku novost ovogodišnjeg festivala predstavlja Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014. koji u Zagreb dovodi vodeće svjetske povjesničare i teoretičare animacijskih studija, poput Marcela Jeana, dobitnika Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2014. (čiji je simpozij svojevrsni produžetak), Giannalberta Bendazzija, Paula Wellsa i Midhata Ajanovića Ajana.

Animafest Zagreb priprema i bogat popratni program u galerijskim i muzejskim prostorima (MSU, ULUPUH) te glazbene poslastice, a kao povijesno prvi festival animacije koji je uveo Dječji program posebnu pažnju i dalje posvećuje najmlađima.

Segment Animafest PRO osim znanstvenog skupa donosi i niz predavanja, radionicu kompjutorskih igara i druge sadržaje namijenjene profesionalcima.

35 francuskih filmova ili filmova nastalih u francuskoj koprodukciji bit će prikazani tijekom festivala, a Zagreb će to prilikom posjetiti i brojni francuski redatelji i stručnjaci iz područja filma: Alexis Hunot, Tamaki, Marcel JeanMarie-Hélène Girod, Emma de Swaef, Rémi Vandenitte, Marie VieillevieEloi HenriodMirai Mizue, Rocío Álvarez, Armelle Mercat Marie Vieillevie.

Sve informacije i program: http://www.animafest.hr/