“Elementarne čestice” na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama

Rendez-vous

“Elementarne čestice” kontroverznog, ali ujedno i najpoznatijijeg i najpopularnijijeg francuskog pisca svoje generacije, Michela Houellebecqa dolaze na 66. Dubrovačke ljetne igre.

Michel Houellebecq kontroverzni je i nagrađivani francuski romanopisac i pjesnik rođen 1958. na francuskom otoku Réunion. Dio djetinstva proveo je  s jednom bakom u Alžiru, nakon čega ga preuzima druga baka u Francuskoj. Od nje kasnije uzima prezime Houellebecq kojim potpisuje svoja djela. Nakon razvoda braka početkom 80-ih počinje pisati pjesme i objavljuje prvu zbirku poezije. Istovremeno radi kao informatički administrator u Parizu. U dobi od 36 godina, 1994. objavljuje debitantski roman Širenje područja borbe (Extension du domaine de la lutte), odmah stječe slavu i postaje “pop zvijezda generacije samaca”. Nagradu Prix Novembreosvaja 1998. za svoj drugi roman Elementarne čestice (Les Particules Élémentaires). Roman postaje nihilistički klasik, a za njega Houellebecq biva nagrađen i Međunarodnom književnom nagradom IMPAC Dublin. Nakon objavljivanja romana Platforma(Plateforme) 2001.  našao se na sudu pod optužbom za poticanje rasne mržnje. U jednom je intervju islam nazvao “najglupljom religijom”. Tužila ga je civilna udruga za ljudska prava radi govora mržnje, a oslobođen je na temelju prava na slobodu izražavanja. “Nisam mislio da su muslimani postali skupina koju sve vrijeđa. Znao sam da to vrijedi za židove, koji u svemu vide antisemitizam, ali za muslimane, iskreno, nisam bio u tijeku” objašnjavao je tada.  Mogućnost otoka (La Possibilité d’une île) roman je objavljen 2005. Bavi se trima likovima: Danielom 1, našim suvremenikom i Danielima 24 i 25, novoljudima, odnosno klonovima Daniela 1. godine 2008. objavljeni su Državni neprijatelji (Ennemis publics), zbirka razgovora koje je Michel Houellebecq vodio s Bernardom-Henrijem Lévyjem putem e-maila. Roman Karta i teritorij (La Carte et le Territoire) izašao je 2010.  i osvojio vrijednu nagradu Prix Goncourt. Na dan terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdo,  7. siječnja 2015., u kojem je ubijeno 12 zaposlenika časopisa među kojima i Houellebecqov prijatelj Bernard Maris, izlazi njegov posljednji roman Soumission. Roman opisuje Francusku 2022. godine kad vlast u zemlji preuzimaju muslimani i uvode islamske zakone. Istog dana na naslovnici satiričkog časopisa Charlie Hebdoizlazi karikatura Houellebecqa s naslovom Predviđanja čarobnjaka Houellebecqa. Nakon tragičnih događaja otkazuje promotivnu turneju povodom izlaska novog romana.

Iako pojedini kritičari njegove romane nazivaju vulgarnima, njegovo pisanje pamfletskom literaturom i pornografijom; optuživali su ga za obscenost, rasizam, mizoginiju i islamofobiju, ostaje činjenica je da je Houellebecq najpoznatiji i najpopularniji francuski pisac svoje generacije.

Houellebecqove romane u Hrvatskoj izdaje nakladnička kuća Litterisu uredništvu Dražena Katunarića. Ta kuća je s radom započela 2002. upravo objavljujući Houellebecqovu Platformu kao svoju prvu knjigu.

 

Michel Houellebecq: Elementarne čestice

Adaptacija teksta: Velimir Grgić

Redatelj: Ivica Buljan

Scenografija: Aleksandar Denić

Kostimograf: Ana Savić Gecan

Glazba: Mitja Vrhovnik Smrekar

Asistent redatelja: Paolo Tišljarić

 

Desplechin: Zoran Prodanović Prlja 

Michel: Stipe Kostanić 

Bruno: Marko Mandić  

Psihijatrica: Mada Perišić 

Christiane: Senka Bulić 

Janine: Lucija Šerbedžija 

Annabelle: Hana Selimović  

Sophie: Jelena Miholjević  

Stari hipi: Zoran Prodanović Prlja 

Instruktor masaže: Paško Vukasović 

Grobar: Zoran Prodanović Prlja 

Urednik: Marko Cindrić

Ginekolog: Marko Cindrić

Mladi hipi, glazbenik: Karlo Mrkša

Više na: www.dubrovnik-festival.hr

rendezvous_blok