Baskijska kultura na 49. Međunarodnoj smotri folklora

Rendez-vous

Iz Francuske dolazi plesna skupina “Lagunekin”, amaterski plesni ansambl koji tridesetak godina djeluje u selu Bardosu u pokrajini Baskiji te čuva i predstavlja tradicijske plesove i glazbu Baska.

Baski su poznati po velikoj plesnoj kulturi i doprinosu klasičnom baletu. Među Baskima u Francuskoj, kao i u Španjolskoj, djeluju mnoge plesne škole, koje pohađaju i njihovi plesači – amateri. Uz brojne amaterske ansamble, u obje zemlje djeluju i profesionalni plesači i glazbenici; zahvaljujući svima njima baskijska je plesna i glazbena baština stalno prisutna na europskoj sceni.

Na ovogodišnjoj 49. MSF Lagunekin će predstaviti plesove koji su istog podrijetla kao i plesovi iz Dubrovačko-neretvanske županije, prvenstveno više vrsta plesova s mačevima koji su srodni moreški ikumpanijama s otoka Korčule te plesovima pokladara s Lastova ibijelih maškara s poluotoka Pelješca.Uz sudionike iz odabrane županije i drugih krajeva Hrvatske na Smotri nastupaju i ansambli iz Francuske, Iraka, Kanade, Kosova, Makedonije, Njemačke, Perua, Portugala i Španjolske. Program Smotre traje od 15. do 19. srpnja, a uključuje scenske priredbe, radionice, koncerte i izložbu.

Lagunekin će nastupati svakoga dana ovogodišnje Smotre, na različitim pozornicama.

Program

Više na: www.msf.hr

rendezvous_blok