Izložba Portreti

Fotografije Oliviera Metzgera

Od 1. do 30. rujna 2021., Francuski institut u Hrvatskoj, Preradovićeva 5

 Otvorenje: petak 3. rujna u 19 sati u nazočnosti umjetnika

Izložba 40 portreta ličnosti iz svijeta kinematografije poznatog fotografa koji izlaže diljem svijeta, od Vile Medici u Rimu do Međunarodnog sajma suvremene umjetnosti u Parizu, preko Koreje. Njegove fotografije redovito se objavljuju u francuskom i međunarodnom tisku: Le Monde, Le Figaro, Elle, Society Stern, The New York Times i Air France Magazine. Ova izložba prikazuje rad portretista koji želi istražiti biće iza poznatog lica, izvan njegove slave.

Predstavljajući nam fotografije poznatih osoba iz svijeta filma, izložba “Portreti” Oliviera Metzgera daje nam priliku otkriti vodeće ličnosti francuske i međunarodne kinematografije iz novog kuta. Bilo da se radi o redateljima poput Quentina Tarantina ili glumcima poput Tahara Rahima ili Léje Seydoux, svaki je pogled poziv na preispitivanje opsega umjetnosti uprizorenja kroz svjetlo i fotografiju.

Olivier Metzger, posebno poznat po iznimnoj pažnji koju pridaje radu sa svjetlom, kroti prirodni element kako bi naglasio osobine svojih subjekata koji zahvaljujući njemu dobivaju moć i dubinu. Unatoč uskom okviru i neupadljivoj pozadini, svjetlo i sjena nalaze svoje mjesto u fotografskim kompozicijama i daju im potpuno novu dimenziju. Svjetlo tako postaje sekundarni lik na umjetnikovim fotografijama bez kojeg ne bi bilo priče.

Fotografija možda ima namjeru odražavati stvarnost, ali Olivier Metzger ju radije poima kao proces stvaranja. U tom smislu, umjesto da ju otkriva, on portretiranu osobu postavlja na scenu; ona utjelovljuje izmišljeni lik, a ne pokazuje nam svoju vlasititu osobnost. Tako glumac nastavlja igrati ulogu, ali ovaj put pod nadzorom potpuno novog redatelja: Oliviera Metzgera.

Rođen 1973., švicarske i francuske nacionalnosti, Olivier Metzger trenutno živi i radi u Arlesu. Diplomirao je na Nacionalnoj školi za fotografiju u Arlesu 2004., a iste je godine osvojio nagradu Međunarodnih susreta i sudjelovao s diplomskim radom na više skupnih i individualnih izložaba u Francuskoj i inozemstvu. Tada je ostvario kontakt s pariškom galerijom Bertrand Grimont u kojoj još uvijek izlaže.

Nakon izlaganja na raznim izložbama, vrlo brzo dobiva privatne i javne narudžbe za izradu portreta. Njegove fotografije objavljuju različiti mediji kao što su Télérama, Libération, Le Monde, Le Figaro, Elle, Society Stern, The New York Times, ali Air France Magazine, Voyageurs du Monde itd.

2012. godine njegove fotografije iz serije “Smile Forever” očarale su redatelja-fotografa Davida Lyncha tijekom međunarodnog sajma Paris Photo, pa se pridružio poznatoj međunarodnoj fotografskoj agenciji Modds.

Raznolikost portreta i reportaža Oliviera Metzgera pokazuje njegovu sposobnost miješanja registara uz zadržavanje vlastitog pisma, prepoznatljivog po specifičnom radu sa svjetlom. Ovog iskusnog nomada razne narudžbe tjeraju na putovanja svijetom, a kad je god moguće, uključuje u svoju fotografiju dio fikcije.

Ova je izložba organizirana uz potporu partnera Francuskog instituta, grupe L’Oréal i Hotela Esplanade.

Izložba je organizirana u okviru sedmog izdanja projekta “Rendez-vous au cinéma”, koji će se održati od 17. rujna do 17. listopada  diljem Hrvatske u organizaciji Francuskog instituta, HAVC-a, mreže neovisnih “Kino Mreža”, Kina Tuškanac i Animafesta.

U subotu 4. rujna u 11 sati, Olivier Metzger poziva publiku na susret u obliku radionice na kojemu će otkriti svoju umjetničku praksu portretiranja.

Upoznajte, u povlaštenom okruženju Francuskog instituta, međunarodno poznatog fotografa Oliviera Metzgera. Umjetnik će kroz razmjenu s javnošću govoriti o svojemu zanimanju i iza kulisa objasniti svoje fotografije portreta ličnosti iz svijeta filma. Izuzetan trenutak za razumijevanje specifičnosti njegova rada i pristupa svjetlu u kompoziciji, što će ilustrirati konkretnim primjerom. Rijetka prilika da iz prve ruke iskusite suptilnosti djela koje obično poznajemo samo na sjajnom papiru!
Prijave: radionice@institutfrancais.hr – cijene: 40 kn (članovi) / 60 kn