Philippe Claudel na Festivalu svjetske književnosti

Za ovo novo izdanje festivala, Francuski institut u Hrvatskoj, koji ove godine obilježava svoju stotu godišnjicu, u suradnji s Festivalom svjetske književnosti, poziva velikog autora suvremene francuske književnosti Philippea Claudela! Partneri također koproduciraju, povodom 35. godišnjice smrti Simone de Beauvoir, drugu kazališnu predstavu “Simone, fragmenti” u režiji Snježane Banović. 

Predstava: Simone, fragmenti

utorak, 7. 9., 21 sat, Hrvatski glazbeni zavod
Režija: Snježana Banović 
Glumi: Alma Prica 
Glazba: Matija Dedić

Povodom trideset i pete obljetnica smrti jedne od najvažnijih filozofkinja, feministkinja, političkih aktivistica i spisateljica dvadesetoga stoljeća, Simone de Beauvoir (1908.–1986.), te povodom obilježavanja stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Hrvatskoj, Festival svjetske književnosti producira svoju drugu kazališnu predstavu Simone, fragmenti. Predstava se temelji na fragmentima djela Drugi spolUspomene dobro odgojene djevojke Snaga stvari koje su izabrali filozofi Ivana Skuhal Karasman i Luka Boršić te Snježana Banović, koja ujedno potpisuje režiju i dramaturgiju. Samu Simone de Beauvoir igrat će prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Alma Prica, a s njom će na pozornici Hrvatskog glazbenog zavoda u dijalogu biti najbolji hrvatski jazz-pijanist i kompozitor Matija Dedić.

U šezdesetak minuta dijaloga između riječi i glazbe publika će imati priliku doživjeti neke od najvažnijih iskustava Simone de Beauvoir, čuti neke od njezinih briljantnih misli, te se suočiti s pitanjem o važnosti filozofije i feminizma i danas jednako kao i kroz cijelo dvadeseto stoljeće.

Dvostruki portret: Philippe Claudel i Ivana Bodrožić

četvrtak, 9. 9., 19 sati, Hrvatski glazbeni zavod
moderira Luka Ostojić
On je jedan od najpoznatijih suvremenih francuskih pisaca čije su knjige prevedene na tridesetak jezika. Ona je jedna od najpoznatijih hrvatskih spisateljica koja svakom novom knjigom otvara novo područje borbe. Osim po svojim knjigama, Phillipe Claudel poznat je i po svojim filmovima. Osim po svojim knjigama, Ivana Bodrožić poznata je kao beskompromisna borkinja koja se uvijek glasno zalaže za ono za što osjeća da mora. Susret ovih dvoje izvanserijski zanimljivih autora koji oboje zaziru od vlastite zone komfora i svako novo djelo im je novi hrabri iskorak moderirat će novinar, pisac i književni kritičar Luka Ostojić.

Philippe Claudel francuski je pisac i redatelj. Rođen je 1962., a svoj prvi roman “Meuse et oublie”, uvršten u selekciju Festivala prvih romana, objavio je 1999.

Od 2001. godine predavač je književnosti i kulturne antropologije na Sveučilištu Lorraine, u svojoj rodnoj regije za koju je posebno vezan, a gdje također predaje i scenaristiku na Europskom institutu za film i audiovizualnu umjetnost. Član je Akademije Goncourt od siječnja 2012.

Philippe Claudel autor je više od četrdeset knjiga, od kojih je nekoliko nagrađeno književnim nagradama: Goncourt za novelu za “Les Petites Mécaniques”, Renaudot i Grand prix čitateljica časopisa Elle za knjigu koja je i adaptirana za film “ Sive duše ”. Dobio je i nagradu srednjoškolca Goncourt za “Brodeckovo izvješće”. Većina njegovih naslova prevedena je na više stranih jezika, uključujući i hrvatski.

2008. godine ekraniziran je njegov prvi film, “Voljela sam te toliko dugo“, koji je postigao velik uspjeh u Francuskoj i osvojio dva Césara, a dobio je i međunarodno priznanje. Njegov četvrti film, “Djetinjstvo“, izašao je 2015. godine.

Djela prevedena na hrvatski:

Edicije Božičević:

Le rapport de Brodeck – Brodeckov izvještaj

L’Enquête – Istraga

Parfums – Mirisi

Fantaisie allemande – Njemačka fantazija

L’Archipel du Chien – Pseći arhipelag

L’Arbre du pays Toraja – Stablo u zemlji Toraja (uz potporu Francuskog instituta u okviru Plana pomoći izdavaštvu)

Naklada Profil international:

Les Âmes grises – Sive duše (objavljen 2004.)

Više informacija potražite na: https://magazin.fraktura.hr/hr/festival