Ciklus filmova Françoisa Truffauta

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Od 1. do 11. rujna 2021.

Svi filmovi imaju francuske titlove.
Cijena ulaznica: 25 kuna

Kino Tuškanac organizira ciklus velikog francuskog filmaša Françoisa Truffauta, značajne figure Novog vala i autora najmanje desetak, uglavnom autobiografskih, dramskih komedija, nastalih između 1958. i 1979. Njegovo je djelo na glasu kao revolucija u kinematografskom pripovijedanju, nakon djela Abela Gancea, Jeana Renoira, Jeana Cocteaua ili Roberta Rossellinija. Već je od svoje dvadeset i druge godine, François Truffaut prešao s pisanja na karijeru samoukog scenarista i redatelja, ilustrirajući autorski film u nastajanju i nastavljajući favorizirati stajalište gledatelja. Bio je glumac u nekoliko filmova, kao i producent koji je, suprotno čisto komercijalnom zabavnom filmu, promicao “autorsku politiku” dragu redatelju Marcelu L’Herbieru.

Srijeda 1. rujna u 19h

Američka noć (1973), 116′

Uloge: Jacqueline Bisset, Valentina Cortese, Jean-Pierre Aumont, Jean Champion, Jean-Pierre Léaud, François Truffaut

Sjaj i bijeda filmske ekipe u studijima Victorine u Nici, u vrijeme nastajanja filma.

Četvrtak 2. rujna u 19h

Ukradeni poljupci (1968), 91′

Uloge: Jean-Pierre LéaudClaude JadeDaniel Ceccaldi

Nakon odsluženja vojnog roka, Antoine Doinel, još uvijek zaljubljen u Christine Darbon, traži posao. Nakon što je dobio otkaz na mjestu noćnog čuvara, zapošljava se u privatnoj detektivskoj agenciji gdje dobiva zadatak u trgovini obućom. Vlasnik, gospodin Tabard, nastoji otkriti razlog mržnje svojih kupaca i supruge prema njemu.Jeudi 2 septembre à 21h

Jules i Jim (1962), 105′

Uloge: Jeanne MoreauOskar WernerHenri Serre

Pariz, 1900 -ih: Jules, German i Jim, French, dva prijatelja umjetnika, zaljubljeni su u istu ženu, Catherine. Jules se udaje za Catherine. Rat ih razdvaja. Ponovno se susreću 1918. Catherine više ne voli Julesa i zaljubljuje se u Jima.

 

Petak 3. rujna u 19h

Pucajte u pijanista (1960), 92′

Uloge: Charles AznavourMarie DuboisNicole Berger

Charlie Kohler, pijanist u malom baru, počinje upadati u probleme kada dva gangstera napadnu njegovog brata koji se skloni na njegovo radno mjesto. U isto vrijeme konobarica Léna zaljubljena je u Charlieja, dok ovaj skriva mračnu prošlost iz koje će ga mlada žena pokušati izvući.

Petak 3. rujna u 21h

Fahrehnheit 451 (1966), 112′

Uloge: Oskar Werner, Julie Christie, Cyril Cusack, Anton Diffring

Britanski znanstveno -fantastični film, zasnovan na klasičnom distopijskom romanu Raya Bradburyja. Ovo je jedini engleski film Françoisa Truffauta i njegova prva kolor produkcija.

Subota 4. rujna u 19h

Četristo udaraca (1959), 99′

Uloge: Jean-Pierre LéaudClaire MaurierAlbert Rémy

Antoine ima burno djetinjstvo. Laže roditeljima ravnodušan prema sudbini, krade, bježi. Jedinu utjehu pronalazi u intenzivnom maštanju o nekoj ljepšoj svakodnevici, a nerijetko se upušta i u sitne prijestupe i nestašluke. Jednog dana umiješa se i policija.

Subota 4. rujna u 21h

Priča o Adèle H. (1975), 96′

Uloge:  Isabelle AdjaniBruce RobinsonSylvia Mariott

Adèle, najmlađa kći Victora Huga, vidi kako njezin otac gubi zanimanje za nju nakon smrti njezine starije sestre Léopoldine. Kasnije se nesretno zaljubljuje u poručnika Pinsona.

 

Nedjelja 5. rujna u 19h

Dvije Engleskinje i kontinent (1971), 130′

Uloge: Jean-Pierre LéaudPhilippe LéotardKika Markham

Romantična drama s početka 20. stoljeća koja govori o ljubavnom trokutu muškarca Claudea i dvije sestre, Anne i Muriel. Claude je mladi Parižanin iz srednje klase koji u rodnom gradu upoznaje Engleskinju Anne. Njih dvoje se sprijateljuju i ona ga poziva na praznike u kuću gdje živi sa majkom i sestrom kojoj je namijenila Claudea…

Ponedjeljak 6. rujna u 19h

Žena iz susjedstva (1981), 106′

Uloge: Gérard DepardieuFanny ArdantHenri Garcin

Bernard Coudray sretno je oženjen muškarac i sa suprugom Arlette ima sina Thomasa. Život će mu se okrenuti naglavce kada se u susjedstvo dosele Philippe Bauchard i njegova supruga Mathilde. Naime, Bernard i Mathilde su godinama ranije imali strastvenu ljubavnu vezu. Susret će potaknuti stare osjećaje i veza biti će obnovljena…

Ponedjeljak 6. rujna u 21h

Sirena s Mississipija (1969), 123′

Uloge: Jean-Paul BelmondoCatherine DeneuveMichel Bouquet

Odgovarajući na ogls bračne agencije, jedna se žena predstavlja kao druga. Problemi nastaju kad se muškarac zaljubljuje u prevaranticu.

Utorak 7. rujna u 19h

Zajednički stol i postelja (1970), 100′

Uloge: Jean-Pierre LéaudClaude JadeMademoiselle Hiroko

Antoine sada ima 26 godina i svježe je oženjen s Christine. Ona podučava sviranje violine, a on iznova okušava sreću u raznim poslovima. Očekuju dijete i mlada obitelj djeluje idilično dok Antoine na poslu ne upozna Japanku Kyoko i započne vezu s njome…

Utorak 7. rujna u 21h

Zelena soba: (1978), 94′

Uloge: François TruffautNathalie BayeJean Dasté

Jedan čovjek živi u sjećanjinma na svoju mrtvu ženu i uređuje sobu u kući posvećenu njezinu štovanju.

Srijeda 8. rujna u 19h

Džeparac (1976), 104′

Uloge: Chantal MercierMarcel BerbertVincent Touly

U selu Thiers, šačica djece živi posljednje tjedne školske godine nestrpljivo iščekujući praznike, dok se dvoje učitelja gđica Petit i g. Richet, trude pridobiti njihovu pažnju.

Srijeda 8. rujna u 21h

Ljubav u bijegu (1979), 94′

Uloge: Jean-Pierre LéaudMarie-France PisierClaude Jade

Peti i zadnji nastavak u ciklusu filmova o Antoine Doinelu u kojem on susreće ljude iz prošlosti. Sada već ima 30 godina, razvodi se od Christine, zaljubljen je u Sabine koja se bavi prodajom ploča, susreće svoju bivšu ljubav Colette koja je sada odvjetnica, a objavio je i autobiografski roman…

Četvrtak 9. rujna u 19h

Divlji dječak (1970), 83′

Uloge: Jean-Pierre CargolFrançois TruffautJean Dasté

Priča o “djetetu-vuku” otkrivenom 1798. godine usred šume. Prema tekstu koji je napisao liječnik na prijelazu stoljeća. 

Četvrtak 9. rujna u 21h

Živahno nedjeljom! (1983), 110′

Uloge: Fanny ArdantJean-Louis TrintignantJean-Pierre Kalfon

Zadnji film Françoisa Truffauta triler je sa Jean-Louis Trintignantom u glavnoj ulozi. On tumači lik Juliena Vercela, trgovca nekretninama osumnjičenog za ubojstvo Clauda Massouliera. Kada policija sazna da je Vercelova supruga bila Massoulierova ljubavnica, on će se naći u vrlo teškoj poziciji. Njegova tajnica Barbara pokrenut će vlastitu istragu ne bi li otkrila pravog ubojicu…

Petak 10. rujna u 19h

Nježna koža (1964), 113′

Uloge: Françoise DorléacJean DesaillyNelly Benedetti

Ljubavna drama o poslovno uspješnom i sretno oženjenom književnom izdavaču koji upoznaje šarmantnu stjuardesu Nicole i oni započinju ljubavničku vezu. Iako se Pierre trudi sakriti vezu od supruge France i kćeri Sabine, vrlo brzo shvaća da će morati odabrati Nicole ili France.

Petak 10. rujna u 21h

Posljednji metro (1980), 131′

Uloge: Jean Poiret, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve

Pariz, 1942. Lucas Steiner, njemački Židov koji se od dolaska nacizma sklonio u Francusku, morao je otići – barem službeno – u egzil drugi put, ostavivši svoju suprugu Marion (Catherine Deneuve) na čelu prestižnog Montmartrea kazališta. Zapravo, Lucas Steiner je još uvijek tamo: skriva se u podrumu kazališta, a Marion mu se pridružuje nakon posla. Za sada kazalište Montmartre postavlja novu predstavu u režiji Jean-Loupa Cottinsa (Jean Poiret) za koju je upravo angažiran glumac Bernard Granger (Gérard Depardieu). Iz svog podruma Lucas Steiner uspijeva pratiti probe koje čuje kroz ventilacijski otvor i svake ih večeri komentira s Marion …

Subota 11. rujna u 19h

Nevjesta je nosila crninu (1968), 107′

Uloge:  Jeanne MoreauMichel BouquetJean-Claude Brialy

Triler u kojem se Julie Kohler kao okrutna udovica odlučuje na osvećivanje suprugove smrti. Ona napušta svoj rodni grad i baca se u potragu za petoricom muškaraca koje smatra odgovornima za suprugovu smrt želeći ih ubiti. Je li našla uistinu prave osobe?

Subota 11. rujna u 21h

Čovjek koji je volio žene (1977), 120′

Uloge: Charles DennerGenevieve FontanelBrigitte Fossey

Film započinje prikazom sprovoda Bertranda Moranea, preminulog četrdesetogodišnjeg inženjera kojem su na sprovod došle sve njegove bivše ljubavi. Žene su Bertrandu bile stalno na pameti, a koliko je on volio njih, toliko su i one voljele njega. Priča se vraća u prošlost, a priča je sam Bertrand.