Znanstveno predavanje o robotici

Francuski institut i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj sa zadovoljstvom pozivaju profesora Guillaumea Morela (CNRS – Sorbonne Université, Francuska) da održi predavanje u Hrvatskoj iz područja njegova stručnog djelovanja – robotike:

  • Srijeda 4. prosinca u 17h30 – Francuski institut

Javno predavanje za široku publiku : Ostvariti sinergiju robota i ljudi u realizaciji pokreta: koji su izazovi i primjene u području zdravstva?

Na engleskom – ulaz slobodan u okviru raspoloživih mjesta

Guillaume Morel profesor je robotike na Sveučilištu Pierre i Marie Curie (UPMC). Na Institutu za inteligentne sustave i robotiku vodi tim AGATHE (Pomoć u gestama i terapijske aplikacije) koji okuplja petnaestak istraživača oko pitanja robotike pomoći pokretu s posebnim zanimanjem za terapijske aplikacije (pomoć u kirurgiji i medicini, funkcionalna rehabilitacija). Istodobno vodi stručno usavršavanje inženjera u području robotike koje je uspostavio 2006. na Polytech’Paris-UPMC.

Već 15 godina, istraživanja Guillaumea Morela usredotočena su na kontrolu nad robotskim sustavima pomoću ekseroceptivnih senzora. Danas je rad usmjeren na razvoj koncepta komunipulacije: razmatrani uređaji su robotski sustavi koji djeluju u sinergiji s kirurgom, kako bi povećali njegove motoričke ili senzorne kapacitete i olakšali realizaciju intervencije. Istodobno, isti se koncepti koriste u aplikacijama za funkcionalnu rehabilitaciju.