Izložba Tardijeva dva Pariza

Od 2. prosinca 2019. do 5. siječnja 2020., Francuski institut, Preradovićeva 5

Izložba strip autora Jacquesa Tardija Dva Pariza kontrastni je prikaz dva lica Pariza prikazana u strip-serijalima “Neobične pustolovine Adèle Blanc-Sec” i “Nestor Burma” objavljenima na hrvatskom u nakladi Bookglobe.

Adèle Blanc-Sec je svojevrstan nestašan feministički pastiš francuskih pustolovnih literarnih i filmskih feljtona s kraja 19. i početka 20. stoljeća, smještena u razdoblje Belle Époque, od kraja Francusko – pruskog rata (1871. godine) do početka I. svjetskog rata.  Neobične pustolovine Adèle Blanc-Sec izuzetno je samosvojan, zabavan, otkačen i duhovit serijal koji, u doba kada je nastao, kao i danas, svojom gotovo nadrealističkom naracijom i atmosferom drastično odskače od standardne europske strip-produkcije.

Suprotno tom velegradu u kojem trijumfira joie de vivre, Tardijev Pariz iz stripova o Nestoru Burmi mjesto je mračnih tajni i suspregnutih frustracija iz filma noir, dočaran tmurnim ambijentom trošnih predgrađa. Nestor Burma, privatni detektiv i vlasnik pariške detektivske agencije Fiat Lux (“Neka bude svjetlost!”) protagonist tridesetak romana Léo Maleta, kultni je fikcijski lik kriminalističke literature. Ovaj nekonvencionalni i cinični drot, negdašnji anarhist i ljevičar, uronjen u noirovsku atmosferu s lakoćom se snalazi u opasnom polusvijetu ratnog i poratnog Pariza rješavajući zločine iza kojih se kriju moralno-kompleksni motivi i tragične ljudske sudbine.

Dva različita i kontrastirana lica istog grada u Tardijevim stripovima ponajbolje demonstriraju moć što ju u svojim rukama drži strip autor, moć da vlastitom maštom i vještinom učini da svaka naizgled nevažna pozadina, iz drugog plana, progovori svojim prikrivenim glasom, odašiljući sublimnu, no ipak lako razumljivu poruku čitatelju.

Jacques Tardi, ilustrator i autor stripova, rođen je 1943. godine u Valenceu. Diplomirao je na umjetničkim akademijama u Lyonu i Parizu, a stripove je počeo crtati 1969. godine za franko-belgijski časopis „Pilote“, prvo ilustrirajući kraće scenarije Jeana Girauda i Sergea de Beketcha, a potom politički triler Rumeur sur le „Rouergue“ prema scenariju novinara Pierrea Christina.

Tardi je posebno sklon realizaciji strip-adaptacija literarnih djela književnika poput Louis-Ferdinanda Célinea, Jean-Patricka Manchettea i Léoa Maleta, ali najpoznatiji je po kreaciji serije fantastičnih pustolovina fikcijske proto-feministice Adèle Blanc-Sec kao i po nizu antiratnih stipova „C’était la guerre des tranchées“, „Le trou d’obus“, „Putain de Guerre“ koji su snažno inspirirani traumatičnim iskustvima njegova djeda u I. svjetskom ratu. Njegov najambiciozniji poduhvat su četiri toma  realizirana prema romanu Jeana Vautrina i posvećena Pariškoj komuni „Le cri du peuple“.

Nastavno uz izložbu, Francuski vas institut poziva da sudjelujete u radionici stripa u subotu 21. prosinca od 11h30 do 13h tijekom koje će vas hrvatski autor stripa Tihomir Tico Tikulin voditi u izradi vaše vlastite strip table na način Jacquesa Taridija i njegove upotrebe pjezaža u priči.