Znanstveni skup : « Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici, istaknuti u istraživanju i vrednovanju hrvatske baštine »

Organizaciju ovog znanstvenog skupa potakla je “Académie des Inscriptions et Belles-Lettres” kao odgovor na događaj koji je u prosincu 2012. g. organiziran u okviru festivala Hrvatske u Francuskoj, a odnosi se na međuakademski susret: “Francusko-hrvatske akademske veze tijekom vremena”.

Uzvratnim događajem želi se odati počast francuskim znanstvenicima te predstaviti projekte koji su bili značajni u istraživanju i vrednovanju hrvatske baštine. Skup Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici, istaknuti u istraživanju i vrednovanju hrvatske baštine održat će se 29. rujna 2015. vu elikoj dvorani palače HAZU u Zagrebu.

Na skupu sudjeluju 4 člana Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, 7 članova HAZU te 8 znanstvenika iz Zagreba i to sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Filozofskog fakulteta, Staroslavenskog instituta i Arheološkog muzeja.

Ispred Académie des Inscription et Belles-Lettres skupu će se obratiti:
Akademik Michel Zink, stalni tajnik: uvod
Akademik Pierre Gros: August, njegovo doba i Augusteum Narone
Akademik Jean-Pierre Sodini: Na rubovima Bizanta: francusko-hrvatska suradnja u Saloni
Akademik Emilio Marin: Jacques Zeiller i Charles Diehl i André Grabar u Saloni i Dioklecijanovoj palači

Skup će pozdraviti: akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, Nj.E. Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj i Ivo Druzić, predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a zaključne riječi održati će akademik Pavao Rudan, glavni tajnik HAZU i prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor HKS.

Program

rendezvous_blok