Znanstvena konferencija za zapadni Balkan u Parizu

Francuska je domaćin 3. Znanstvene konferencije Berlinskog procesa za zapadni Balkan koja se održava od 14. do 16. lipnja u Parizu, a kojom predsjeda Akademija znanosti Francuskog instituta (Pariz) u zajedničkoj organizaciji s njemačkom Leopoldinom (Halle).

Uz geslo „Pretvorimo ideje u djelovanje: Ulaganje u mlade znanstvenike i poslove u svrhu napretka“, ova konferencija okuplja predstavnike akademskih krugova šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija) i šest država članica Europske unije koje vode proces (Austrija, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija). Hrvatsku predstavlja profesor Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, u ime Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Ova konferencija ima za cilj podržati obrazovne i znanstvene sustave zapadnog Balkana i promicati razmjene između mladih znanstvenika i inženjera u tim zemljama, čija je uloga ključna za njihov ekonomski i tehnološki razvoj te zapošljavanje. Sudionici će predstavljati prijedloge za podršku stvaranju istraživačkih laboratorija izvrsnosti zajedno s europskim laboratorijima.

Znanstvena i obrazovna suradnja jedan je od tri stupa Berlinskog procesa za zapadni Balkan, koji je pokrenut u kolovozu 2014. na razini šefova država i vlada kako bi se nedvosmisleno i na najvišoj razini iznova potvrdilo zauzimanje u korist integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju, te kako bi se poduprli nužni reformski napori u tom pravcu, potakao dijalog i suradnja između tih zemalja i dao poticaj infrastrukturnim projektima iz područja energetike i prometa. Poseban naglasak se stavlja na mlade po pitanju obrazovanja, stručne izobrazbe i razmjene. Zemlje sudionice Procesa najavile su, tijekom sastanka na vrhu održanog 4. srpnja 2016. u Parizu, odluku o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO) po uzoru na Francusko-njemački ured za mlade.

Zaključci znanstvene konferencije u Parizu doprinijet će sljedećem sastanku na vrhu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, kojeg će organizirati Italija 12. srpnja 2017. godine u Trstu.

Kliknite ovdje za popratni dossier za medije o Znanstvenoj konferenciji za zapadni Balkan u Parizu, 14. – 16. lipnja (s programom i kontaktima) (PDF – 1.5 Mb)

Za više informacija o Summitu o zapadnom Balkanu u Parizu 4. srpnja 2016. :
-  Prikaz (na francuskom): http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/dossiers-pays/europe/balkans-occidentaux/sommet-paris-balkans-2016/article/sommet-paris-balkans-2016-paris-4-juillet-2016
-  Zaključna predsjednička izjava (na engleskom): https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/pdf/policy-highlights/regional-cooperation/20160713-01.final-declaration-by-the-chair-of-the-paris-western-balkans-summit.pdf
-  Dodatni sadržaj (na engleskom) : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/dossiers-pays/europe/balkans-occidentaux/sommet-paris-balkans-2016/article/sommet-paris-balkans-2016-paris-4-juillet-2016#sommaire_