Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena

Rendez-vous
Zagreb: Forum o klimi
Francuska će od 30. studenog do 11. prosinca 2015. ugostiti 21. konferenciju stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) i predsjedati njome. Ovo događanje od ključnog je značaja jer bi COP21 trebao rezultirati međunarodnim sporazumom o klimi s ciljem zadržavanja globalnog zatopljenja na razini ispod 2°C. Hrvatska će također organizirati važno događanje posvećeno klimi te će povodom Opće skupštine Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC) od 5. do 8. listopada 2015. ugostiti najprestižnije svjetske klimatologe. IPCC temeljna je institucija jer joj je mandat usuglasiti znanstvenu zajednicu na području klimatskog razvoja, a taj konsenzus treba služiti kao osnova politikama u cilju oblikovanja strategija prilagodbe i ublažavanja. S obzirom na važnost godine 2015. za klimu, u Hrvatskoj kao i u brojnim drugim državama pokrenut je niz inicijativa mobilizacije na području klimatskih pitanja.

Uz potporu Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, forum koji će ujedinit znanstvenike, donositelje političkih odluka i predstavnike civilnog društva bit će organiziran u Zagrebu, 2. i 3. listopada, u sklopu priprema za Opću skupštinu IPCC-a u Dubrovniku. Glavni cilj ovog foruma, uz bavljenje svim aspektima klimatskih promjena (promatranje, ublažavanje, prilagodba), promicati je raspravu u središnjoj i jugoistočnoj Europi.

Zahvaljujući potpori civilnog društva, Forum će također biti prigoda za promicanje “programa rješenja” za jugoistočnu Europu. Ulaganje u gospodarstvo s niskom emisijom ugljika nudi mogućnosti stvaranja radnih mjesta i potrebu za inovativnošću u cilju utvrđivanja novih načina proizvodnje i potrošnje.

Hrvatska, a uz nju sve države iz regije, sve je aktivnija u ekološkoj i energetskoj tranziciji. Poplave iz proljeća i ljeta 2014. otkrile su njezine slabosti, no njezina izvanredna prirodna baština (posebice brojni otoci) područje je istraživanja, iznimno zanimljivo za razvoj alternativnih energija i za promicanje održivog upravljanja prirodnim resursima.

 

OKVIRNI PROGRAM

 

Petak, 2. listopada 2015

  • 09:00-09:30 : Svečano otvaranje u prisustvu ministra zaštite okoliša i prirode (Hrvatska) i Francuske veleposlanice u Hrvatskoj

Uz sudjelovanje Zorana VAKULE, meteorologa (Hrvatska radio televizija), posebni gost/počasni govornik

 

  • Okrugli stol br.1 : Utjecaj klimatskih promjena u središnjoj i istočnoj Europi te jugoistočnoj Europi? (09:30 – 11:00)

Govornici (još nije potvrđeno) : Darko KORACIN, Sveučilišta u Splitu i u Nevadi, Mirko ORLIĆ, PMF Zagreb, Ivan ČAČIĆ, Svjetska meteorološka organizacija, Darijo BrzOja, meteorolog, NOVA TV

 

  • Okrugli stol br.2 : Koje su odgovarajuće klimatske politike? (11:15-12:45)

Govornici (još nije potvrđeno): Pascal CANFIN, bivši ministar razvoja, savjetnik za „ klimu“ Instituta za svjetske resurse (WRI), Michèle RIVASI, europski zastupnik, Pierre RADANNE, stručnjak na području energetskih politika za borbu protiv klimatskih promjena, Vjeran PIRŠIĆ, koordinator panela pod nazivom „Croatian Climate Change Panel„, Pierre-Yves LE BORGN’, član Odbora za vanjske poslove u francuskoj Narodnoj skupštini

 

 

Radionice

 (14:00-16:30)

  • Za održivo prostorno planiranje
  • Upravljanje vodom i klimom
  • Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu i biološku raznolikost
  • Gospodarstvo u trenutku klimatskih promjena

Među govornicima su: Ranko BON, istražitelj na području prostornog planiranja, Vladimir LAY, istražitelj na području  urbane sociologije, okoliša i održivog razvoja, Aleksandar KOVAČEVIĆ, stručnjak na području energije (Oxfordski institut za energetske studije), Goran KRAJAČIĆ, istražitelj na području energije (Sveučilište u Zagrebu), Ljubomir MIŠČEVIĆ, stručnjak na području energetski učinkovite gradnje (Arhitektonski fakultet),   Roman OZIMEC, biolog i agronom, Tin KLANJŠČEK, voditelj Laboratorija za informatiku i modeliranje okoliša (Institut Ruđer Bošković), Marija MARTINKO, voditeljica projekta na području očuvanja prirode, Dražen ŠIMLEŠA, istraživač na području održivog razvoja i socijalnog poduzetništva (Institut Ivo Pilar), Mladen DOMAZET, sociolog (Grupa 22), Mirza KUŠLJUGIĆ, Regionalni energetski forum Tuzla (Bosna i Hercegovina)

 

 Subota 3. listopada 2015.

 

  • Registracija (09:00-09:30)
  • Otvaranje (09:30 – 10:30)

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i energije

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova  Hrvatske

Grad Zagreb

 

Okrugli stol br. 3 : Je li moguće novo upravljanje klimatskim promjenama na svjetskoj razini?

Govornici (još nije potvrđeno): François GEMENNE, stručnjak na području geopolitičkih posljedica klimatskih promjena, Jean-Pascal VAN YPERSELE, Katoličko sveučilište u Louvainu, potpredsjednik IPCC-a, Mickael OPPENHEIMER, član IPCC-a, Laurence TUBIANA, posebna izaslanica francuske vlade u okviru Pariške konferencije COP21, Bruno LATOUR, antropolog i filozof znanosti

 

Plenarno zasjedanje (13:00-14:00)

  • Zaključci radionica i zatvaranje

U prisustvu predstavnika Europske komisije/Europskog parlamenta

 

rendezvous_blok