Zagrebačka premijera opere Kein Licht.

Operno djelo Kein Licht. skladatelja Philippea Manouryja, premijerno će biti izvedeno u Hrvatskome narodnom kazalištu 7. studenoga, uz sudjelovanje naših i stranih opernih umjetnika i glazbenika. Operu je naručila pariška Opéra Comique, koja je i producent predstave uz koprodukciju nekoliko značajnih europskih opernih kuća: Ruhrtriennale u Duisburgu, Opéra National du Rhin, Festival Musica de Strasbourg, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Münchner Kammerspiele, Francuski Institut za istraživanje i koordinaciju akustike/glazbe – IRCAM, Ansambl Lucilin, dok će realizaciju predstave pomoći još 105 europskih donatora.

Opera Kein Licht. skladatelja Philippea Manouryja koja je dobila Nagradu Fedora 2016. i potporu francuskog Fonda za lirsko stvaralaštvo / Fonds de Création Lyrique i Impuls Neue Musik, bila je praizvedena 25. kolovoza 2017. na njemačkom festivalu Ruhrtriennale.

Kein Licht. Philippea Manouryja je Thinkspiel za glumce, pjevače, glazbenike instrumentaliste i elektroničku glazbu u stvarnom vremenu, nastao prema tekstu Elfriede Jelinek, kojim će ravnati Julien Leroy. Predstavu režira Nicolas Stemann, scenografiju potpisuje Kathrin Nottrodt, kostimografiju Marysol del Castillo, kameru Claudia Lehmann, oblikovanje svjetla Rainer Kasper. U predstavi sudjeluju solisti Sarah Maria Sun, Christina Daletska, Olivia Vermeulen, Lionel Peintre, članovi Zbora Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Tamara Cipek, Dolores Leko, Siniša Galović, Antonio Brajković / Lidija Mađerčić, Kristina Anđelka Đopar, Dario Ćurić, Leo Beslać uz glazbenu pratnju Ensemble United instruments of Lucilin.

Sljedeće izvedbe na zagrebačkoj sceni su 8. i 9. studenoga.

Poslije katastrofe nuklearne elektrane u japanskoj Fukušimi pariška Opéra Comique naručila je od poznatog suvremenog francuskog skladatelja Philippea Manouryja operu Kein Licht. temeljenu na istoimenom tekstu iz 2011. poznate austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Nicolas Stemann, njemački redatelj, odabrao je tekst Elfride Jelinek, koji s francuskim skladateljem Manouryjem prilagođava scenskom postavljanju. Sadržaj opere nadilazi tragediju u Fukušimi, on je globalna, metaforička refleksija o individualnoj i kolektivnoj odgovornosti prema političkim i ekološkim pitanjima te odnosu ljudi prema tehnologiji. U ovom je slučaju riječ o riziku koji nosi upotreba nuklearne energije. U suradnji s IRCAM-om iz Pariza skladatelj Philippe Manoury, koji je njihov član, stvoriti će glazbeno djelo koje uključuje računalne glazbene sustave i glazbenu informatiku koja je jedan od njemu glavnih skladateljskih medija. Tekst i glazba ovog djela bit će usko povezani, tvoreći suvremeni Singspiel, njemačku inačicu žanra opéra-comique, koji karakterizira izmjenjivanje glumačkih i opernih scena. Kein Licht. djelo je europske dimenzije s obzirom na to da inspiraciju crpi iz tradicionalnih glazbenih stilova popularnih s obje strane rijeke Rajne. Singspiel doslovno znači pjevati i igrati, a svoj najbolji oblik je doživio u Mozartovim operama. Pristupačna, inovativna i smiona, ova će operna forma biti upotrijebljena na suvremen način kako bi ostvarila kontakt s današnjom publikom, govoreći o našim manama i dostignućima. U koprodukciji s nekoliko značajnih europskih glazbenih kazališta zagrebački HNK nastavlja važnu međunarodnu suradnju.

Glazba : Philippe Manoury

Dirigent : Julien Leroy

Režija : Nicolas Stemann

Kreacija digitalne glazbe –IRCAM : Thomas Goepfer

Uloge : Sarah Maria Sun, Olivia Vermeulen, Christina Daletska, Lionel Peintre

 

Predstava na njemačkom s hrvatskim titlovima

Više informacija potražite na : http://www.hnk.hr/en/commencement-of-rehearsals-for-the-new-opera-work-kein-licht/