Susret s književnicima Mohammedom Berradom (Maroko) i Habibom Selmijem (Tunis)

petak 7. prosinca u 17h, Francuski institut

Odnos Francuske i Magreba dio je bogate i kompleksne povijesti na kulturnom i ljudskom planu. Mohamed Berrada (Maroko) i Habib Selmi (Tunis), dva pisca koji spadaju u među najznačajnije suvremene književnike Magreba te koji pišu na arapskom a žive u Francuskoj, gostovat će na festivalu Revija malih književnosti i razgovarati s novinarom Nevenom Svilarom o pitanjima identiteta, egzila, povijesti i književnosti.

Festival Revija malih književnosti, u organizaciji udruge Kulturtreger i kluba Booksa, ove je godine odlučio odati počast suvremenim piscima iz Maroka, Alžira, Tunisa i Libije.

Književna kritika i povijest smatraju Muhammeda Berradu najznačajnijim predstavnikom suvremenog maorkanskog romana. Aktivan je i kao književni kritičar, novelist, te prevoditelj s francuskoga jezika (među ostalim, prvi je preveo Rolanda Barthesa na arapski).

Habib Selmi živi u Parizu od 1985. a četiri od ukupno osam romana koje je objavio prevedeni su na francuski u nakladničkoj kući Actes Sud dok su dva bila u užem izboru za najznačajniju međunarodnu nagradu za arapsku književnost, Arab Booker.

Razgovor će se voditi na francuskom i hrvatskom uz konzekutivni prijevod Nataše Medved.

http://humanrightsfestival.org