Animalizam

26.11.-09.12.2018., Francuski institut

Grupna izložba slika korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb, sjedište Orlovac i akademskih umjetnika. Centar za rehabilitaciju ZAGREB bavi se psihosocijalnom rehabilitacijom i raznim oblicima terapija osoba svih životnih dobi sa intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama.

Već dulji niz godina Centar se bavi promocijom likovne umjetnosti  kod odraslih osoba sa intelektualnim teškoćama kroz razne likovne i kulturne manifestacije. Cilj mu je da ovakvi projekti potaknu širu i stručnu javnost na prepoznavanje kvalitete i talenata koje osobe sa intelektualnim teškoćama posjeduju te da im se omogući ravnopravnost prisutnosti na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni, a i šire.

Na izložbi je prezentirano 14 slika na platnu u akrilnoj tehnici koje su rezultat zajedničkog rada 6 akademskih umjetnica i 6 korisnika centra. Radilo se metodom rada u paru, jedan na jedan (korisnik i umjetnik), gdje je profesionalni umjetnik stručna podrška u samoj izvedbi ali po idejnim rješenjima korisnika. Tematika izložbe jesu životinje, ali kako likovno interpretirati jednu ribu, psa, pticu, a da je likovno zahtjevna i zanimljiva? Svaka slika na svoj način donosi pred promatrača dozu intrige koja nas tjera ispitivati i razumjeti likovnu problematiku. Svaki oblik, boja, crta, forma ima svoju strukturu zadanu onakva kakvim je oni vide i žive. To su umjetničke oči koje preslikavaju svoju likovnu percepciju života koji ih okružuje u opipljivost, u gotovi slikarski produkt koji zadovoljava i sve estetske vrijednosti. U likovnom izražavanju vrlo je bitno spojiti kvalitetu, inovativnost i visoku estetsku razinu u zajedničku komponentu koju promatrač traži. Upravo ova izložba je dokaz da i osobe sa intelektualnim teškoćama mogu zadovoljiti sve kriterije šire i stručne mase uz adekvatna usmjerenja od struke i poticaje od obitelji, zajednice i centara koji pružaju bilo kakvu brigu i skrb o ovoj osjetljivoj populaciji.

Korisnici/umjetnici:Ranko Ćuća, Neven Novak, Leon Barić, Jelena Gvozdanović, Kristijan Žerjavić, Zdravko Krešić

Akademske umjetnice: Koraljka Kovač, Gordana Bakić, Petra Ševeljević, Tara Beata Racz, Noa Geras i Blanka Stančić Puhak