Subversive festival

Francuski institutu u Hrvatskoj sa zadovoljstvom se pridružuje Subversive festivalu u pozivanju dvaju vrhunskih predstavnika francuske aktualne intelektualne scene Didiera Eribona i Edouarda Louisa koji će hrvatskoj publici otkriti svoja razmišljanja tijekom nekoliko susreta.

 16. svibnja u 21h, Kino Europa

Didier Eribon: Je li vrijeme za klasni coming out? / Rasprava o knjizi Povratak u Reims

Knjiga Povratak u Reims nezaobilazni je predmet rasprave posljednjih nekoliko godina, pogotovo u njemačkom i anglosaksonskom govornom području. Eribon proširuje Bourdieuov pojam autoanalize, pretvarajući ga u novi žanr koji osobnu ispovijest o podrijetlu i odrastanju povezuje sa sociološkom studijom i političkim manifestom. U knjizi se prikaz i analiza ideološke preobrazbe radničke klase izmjenjuje s prikazom sukoba autora i društvenih normi u procesu postajanja subjektom te s političkom artikulacijom sukoba ili preklapanja različitih društvenih identiteta.

Rasprava će biti organizirana u suradnji s Multimedijalnim institutom, a moderirat će ju Leonardo Kovačević.

Didier Eribon (1953) je francuski sociolog i filozof. Profesor je na Fakultetu društvenih i humanističkih znanosti u Amiensu i na Dartmouth Collegeu u Sjedinjenim Državama. Također je dugogodišnji gostujući predavač na Berkeleyju i Princetonu. Didier Eribon je i autor brojnih djela iz područja sociologije, filozofije i povijesti ideja: Michel Foucault i njegovi suvremenici (1994), Razmišljanja o gej pitanju (1999), Hereze: razmišljanja o teoriji seksualnosti (2003), Umaknuti psihoanalizi (2005), Povratak u Reims (2009) itd.

18. svibnja u Rijeci Didier Eribon predstavit će svoju knjigu “Povratak u Reims”, u okviru pripreme projekta “Rijeka europska prijestolnica kulture 2020”.

19. svibnja u 19h30, Klub Booksa

Književna večer s Édouardom Louisom

Édouard Louis (1992.) francuski je književnik. Studirao je povijest i sociologiju. 2013. kao urednik izdaje knjigu Pierre Bourdieu: nepodvrgavanje kao naslijeđe. 2014. godine objavljuje svoj prvi autobiografski roman Završiti s Eddyem Bellegueulom. Sljedeće godine, zajedno s de Lagasnerijem piše Manifest za intelektualnu protuofenzivu. Godine 2016., objavljuje drugi autobiografski roman Povijest nasilja, a 2018. i treći roman Tko je ubio mog oca.

Razgovor će biti organiziran u suradnji s Multimedijalnim institutom, moderira ga Asja Bakić.