Rezidencijalni boravak Brankice Radić

Od 23. travnja do 7, svibnja gošća Društva hrvatskih književnih prevodilaca je prevoditeljica i pjesnikinja Brankica Radić (Split, 1969.). Brankica je studirala francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Studij francuske književnosti nastavlja na Sorboni u Parizu, gdje upisuje l’École Supérieure d’Interprètes et de Traducteurs (Viša škola za prevoditelje). Živi i radi u Parizu. Urednica je u nakladničkoj kući Éditions de la Villette, pri Višoj arhitektonskoj školi Paris – la Villette, priprema i objavljuje knjige iz arhitekture, urbanizma i pejzažne arhitekture. Prevodi hrvatske i francuske autore, uglavnom suvremene pjesnike, i redovito surađuje s književnim časopisima i festivalima u Hrvatskoj i Francuskoj. Njezina poezija objavljivana je u časopisima. Naklada MeandarMedia objavila je njezinu samostalnu zbirku poezije Crvena 2022. S Jean de Breynom, Martinom Kramer i Vandom Mikšić urednica je biblioteke Domaine croate / Poésie, francuske nakladničke kuće l’Ollave, koja promovira suvremenu hrvatsku poeziju u Francuskoj. Na francuski je prevela djela Nikole Šopa, Hrvoja Pejakovića, Vande Mikšić, Branka Čegeca, Gordane Benić, Miroslava Mićanovića, Zvonimira Mrkonjića i drugih.

Tijekom svog boravka u Zagrebu Brankica će prevoditi poeziju Igora Zidića za francusku izdavačku kuću Ollave. Vanda Mikšić prevodit će pak izbor pjesama iz njezine zbirke Crvena na francuski.

Brankicu možete upoznati 27. travnja i 2. svibnja u zagrebačkoj Kinoteci i medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj.

POEZIJA U DRUGOM FILMU

Vrijeme: 27. travnja 2023., u 19 sati

Mjesto: Kinoteka Bar, Kordunska 1

Sudjeluju: Brankica Radić i Vanda Mikšić

Vodi: Sanja Baković

LIS-MOI TOUT!: BRANKICA RADIĆ I JEAN-MARIE LACLAVETINE

Vrijeme: 2. svibnja 2023., u 17:30 sati

Mjesto: medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj, Preradovićeva 5

Vodi: Ursula Burger

Kako čitati kada ste pisac, prevoditelj i izdavač u isto vrijeme? Kako percipiramo tekst tijekom pisanja i nakon što bude objavljen? Što je u srcu umjetničkog stvaranja i možemo li zamisliti da ga jednog dana povežemo s umjetnom inteligencijom? Muči li nas to pitanje malo, puno ili ludo? Jean-Marie Laclavetine i Brankica Radić pomoći će nam u rješavanju ovih bitnih pitanja koja sve više postavljaju izazov današnjem društvu.

Rezidencijalni boravak Brankice Radić u Zagrebu omogućili su Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb i Francuski institut u Hrvatskoj.