Nagrada Goncourt – hrvatski izbor 2023.

Francuski institut čestita  književniku Makenzyu Orcelu čija je knjiga “Une somme humaine” (Editions Rivages) osvojila Nagradu  Goncourt – hrvatski izbor 2023.!

Srijeda 3. svibnja 2023., Muzej antičkog stakla, Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar

U sklopu obilježavanja Frankofonije 2023. Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, Sveučilištem u Zadru i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu, 3. svibnja 2023. organizira 2. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor u Kneževoj palači u Zadru.

 

Prestižna nagrada

Pokrenuta 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Dodjeljuje se svake godine za najbolji roman na francuskom jeziku objavljen te godine u Francuskoj. Nakon što u rujnu objavi širi te u listopadu uži izbor, pobjednika početkom studenog odabire Akademija Goncourt.

Zahvaljujući njezinoj inicijativi “Međunarodni izbori Goncourt” , od 1998. godine i druge zemlje  mogu organizirati svoj izbor Nagrade Goncourt. O Izboru Goncourt pojedine zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu zadnjeg izdanja Nagrade Goncourt, a   lokalni partner nakladnik obvezuje se objaviti prijevod pobjednika. Prestižnom krugu od 29 zemalja koje trenutačno sudjeluju u ovoj inicijativi  Hrvatska se  pridružila 2022. godine.

Nagradu Goncourt 2021. dobio je Senegalac Mohamed Mbougar Sarr za roman La plus secrète mémoire des hommes, a hrvatski je žiri, sastavljen od studenata francuskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta u Zadru, prošle godine u svibnju potvrdio taj odabir. Roman je u prijevodu Ursule Burger nedavno izišao iz tiska u nakladi Frakture pod naslovom Najskrovitiji spomen na ljude.

Drugo izdanje nagrade Goncourt u Hrvatskoj

Od siječnja ove godine dvadesetak studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čita i sa svojim nastavnicima radi na 4 romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2022.: Vivre vite Brigitte Giraud (Flammarion), Les presque sœurs Cloé Korman (Seuil), Le Mage du Kremlin Giuliana Da Empolija (Gallimard) i Une somme humaine Makenzyja Orcela (Rivages).

U srijedu, 3. svibnja 2023. studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zadru kako bi glasovanjem odlučili o hrvatskom izboru Nagrade Goncourt. Javno proglašenje održat će se poslijepodne u Muzeju antičkog stakla u Zadru u okviru književne priredbe kojoj će nazočiti francuski književnik Jean-Marie Laclavetine te Estelle Halimi-Dagron, ravnateljica Francuskog intituta u Hrvatskoj i savjetnica za suradnju i kulturnu djelatnost Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.

Događanje, koje će uz dodjelu uključivati i razgovor sa Jean-Mariejem Laclavetineom, književnikom i dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i Goncourt gimnazijalaca 1999. godine za roman Première ligne, kao i urednikom u prestižnoj izdavačkoj kući Gallimard, uživo će se prenositi i na Facebook i YouTube stranicama Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Na marginama ovog događanja književnik Jean-Marie Laclavetine sudjelovat će i na književnoj večeri u dijalogu s prevoditeljicom Brankicom Radić u utorak 2. svibnja u 17.30 sati u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj u Zagrebu, u partnerstvu s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Pobjedničko djelo Nagrade Goncourt – hrvatski izbor bit će prevedeno i objavljeno u Hrvatskoj.

 

Program

Nagrada Goncourt – hrvatski izbor, srijeda 3. svibnja, Muzej antičkog stakla u Zadru

17:30 Razgovor s francuskim književnikom i urednikom Jean-Mariejem Laclavetineom

18:30 studenti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru predstavit će finaliste

19:00 objava dobitnika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor

 

Program će se odvijati na francuskom jeziku uz konsekutivni prijevod.

Program pratite online na društvenim mrežama Francuskog instituta u Hrvatskoj:

https://www.facebook.com/InstitutFrancaisZagreb

https://www.youtube.com/@institutfrancaisdecroatie553