Projekcija filma Aya de Yopougon u Francuskom institutu u Hrvatskoj

U sklopu mjeseca svibnja koji je u Francuskom institutu u Hrvatskoj posvećen knjizi i stripu te promicanju dječje književnosti koji se obilježava tijekom 2023. godine, dođite i otkrijte animirani film Aya de Yopougon Marguerite Abouet i Clémenta Oubreriea, adaptaciju uspješnog istoimenog stripa i dobitnika Césara za najbolji animirani film 2014.

Projekcije na francuskom s hrvatskim titlovima u četvrtak 11. svibnja u 17:30 sati i u subotu 13. svibnja u 11:00 sati u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, 10000 Zagreb)

Trajanje: 1h24

Široka publika (od 8 godina)

Slobodan i besplatan ulaz

Radnja se odvija krajem 1970-ih u Obali Slonovače u Yopougonu, radničkoj četvrti Abidjana. Ovdje živi devetnaestogodišnja Aya, ozbiljna mlada djevojka koja više voli ostati kod kuće i učiti nego izlaziti s prijateljima. Aya provodi svoje dane između škole, obitelji i dviju najboljih prijateljica: Adjoue i Bintou, koje samo razmišljaju o noćnom provodu. Ali stvari krenu po zlu kad Adjoua ostane trudna. Film je izvorno nastao od stripa – 6 svezaka (Gallimard, 2005.) prevedenog na 15 jezika kojeg su adaptirali njegovi tvorci: autorica Marguerite Abouet i crtač Clément Oubrerie.