Rezidencija Cyrila Pedrose u Hrvatskoj

Od 19. do 26. svibnja 2021.

 

Izložba Originalne table stripa « L’âge d’or » (Zlatno doba) Cyrila Pedrose i Roxanne Monteil

Od 3. do 30. svibnja, Francuski institut

Francusko-hrvatska suradnja u području stripa

Izložba « L’âge d’or » (Zlatno doba)  i rezidencija autora Cyrila Pedrose u Zagrebu dio su novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa, kojeg su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači 2021. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture Hrvatske, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea, a cilj ovog programa je razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale. Ovaj okvir razmjene uključuje sve aktere ekosustava 9. umjetnosti i dolazi u širokom spektru akcija u obliku radionica, izložbi, pedagoških programa i senzibilizacije publike.

 

Rezidencija Cyrila Pedrose u Hrvatskoj

Cyril Pedrosa prvi je francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog  P.E.N. kluba.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici : otvorenje vlasitite izložbe i radionica crtanja za sve razine u Francuskom institutu, masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, sudjelovanje u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare, susret u hrvatskom P.E.N. centru, potpisivanje knjiga u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou…

Događanja za široku publiku :

  • Susret s autorom u organizaciji hrvatskog P.E.N. centra

Četvrtak 20. svibnja 2021. u 16h30, knjižnica Marija Jurić Zagorka, Krvavi most 2  

  • Otvorenje i predstavljanje izložbe i originalnih tabla « L’âge d’or » (Zlatno doba)

Četvrtak 20. svibnja 2021. u 18h, Francuski institut, Preradovićeva 5

  • Radionica crteža za sve razine sa Cyrilom Pedrosom

Subota 22. svibnja 2021. od 11h do 13h, Francuski institut, Preradovićeva 5

Cyril Pedrosa vodit će kreativnu radionicu i uputiti sudionike u rad s tintom. Radionica je namijenjena svim razinama, uključujući početnike, kao i svim dobnim skupinama!

Radionica na francuskom i engleskom jeziku

  • Susret s čitateljima i potpisivanje knjiga u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou

Subota 22. svibnja 2021. u 18h, The Beertija, Ul. Pavla Hatza 16

Događanja namijenjena studentima i stručnjacima:

  • Masterclass

Srijeda 19. i 26. svibnja 2021. od 16h do 18h, Likovna akademija

Cyril Pedrosa susrest će studente Likovne akademije kako bi ih savjetovao i podržao u njihovim kreativnim projektima.

  • Regionalni seminar edukacije knjižničara u području stripa

Petak 21. svibnja 2021., MSU Zagreb

Cyril Pedrosa sudjelovat će edukacijskom seminaru za knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Albanije, na temu kulturne medijacije i razvoja publike u području stripa.

 

Izložba « L’âge d’or » (Zlatno doba) u Francuskom institutu u Hrvatskoj

Od 3. do 30. svibnja 2021. u Francuskom institutu, ova izložba predstavlja izbor originalnih tabla  drugog sveska epskog grafičkog romana L’âge d’or (Zlatno doba), kojeg su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil. Ova utopijska i namjerno feministička politička basna u obliku srednjovjekovne priče govori nam o herojskoj sudbini pale princeze; priča o pustolovinama u kojoj se pokazuje sposobnost ljudi da izmisle zajedničku budućnost. Za realizaciju ovih raskošnih crteža, Cyril Pedrosa crpio je inspiraciju iz srednjovjekovne umjetnosti, oltarnih slika, vitraja i iluminacija.

Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter. Cjelovitu priču objavit će naklada Fibra na hrvatskom jeziku nakon 20. svibnja, uz potporu Francuskog instituta u okviru Programa pomoći izdavaštvu.

Cyril Pedrosa studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima Zvonar crkve Notre-Dame i Herkul.

Nakon sastanka sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući Autobio, humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine i Portugal, koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine; ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu … Nakon toga nastaju djela Les Équinoxes (Ravnodnevnice) 2014. i L’âge d’or (Zlatno doba) 2018., koje će jednoglasno pozdraviti čitatelji i kritičari.

Video prezentacija stripa L’âge d’or : https://www.youtube.com/watch?v=hN9Mup5gHM4