Muzički biennale : razgovori u muzeju

„Od prošlosti do sadašnjosti“, francusko-hrvatske razmjene u području glazbe povodom 60 godina Muzičkog biennala i 100 godina Francuskog instituta u Hrvatskoj

Subota 29. svibnja od 13h, Galerija Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 17

Na engleskom

Muzički biennale slavi svoju šezdesetu obljetnicu iste godine kad i Francuski institut u Hrvatskoj svoju stogodišnjicu, pa ovom prilikom istražujemo interakcije i utjecaje kulturne razmjene između dviju zemalja, posebno kroz lik Ive Maleca i potomstva GRM-a u Parizu, kao i iz iskustava Družine mladih povezane s Francuskim institutom.

Ova proslava održat će se u obliku simpozija, ili bolje rečeno različitih formata rasprave, koji će se otvoriti predavanjem Akustični prostori Gérarda Griseyja, koje će održati Lukas Haselböck, a nastavit će se u 14 sati predavanjima Seadete Midžić (Francuski institut i Družina mladih – značenje tog kazališnog i poetskog čudesnog otoka za hrvatsku kulturu te za otvaranje drugog svijeta Ivi Malecu uz hommage njegovom djelu) i Vedrane Klepice (Odjek djelovanja Družine mladih na nove generacije i predstavljanje hrvatske kazališno-glazbene scene). Potom će poljska skladateljica Elżbieta Sikora predstaviti svoje kreativne aktivnosti koje su se odvijale tijekom pola stoljeća. Završni dio bit će u obliku rasprave na temu žena skladateljica u elektroničkoj, elektroakustičnoj i akusmatičnoj glazbi, a bavit će se promišljanjem o umjetničkom stvaralaštvu žena, njihovim karijerama, njihovu utjecaju na prošlo i sadašnje društvo, kao i njihovu viziju budućnosti. Margareta Ferek-Petrić bit će moderatorica rasprava, u kojima će sudjelovati Elżbieta Sikora, Michelle Agnes Magalhaes, Yalda Zamani, Lukas Haselböck, Vedrana Klepica i Nicolas Debade iz INA-e – Groupe de recherche musicales de Paris, Francuska.

Sredinom Drugog svjetskog rata u prostorijama Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, smještenom u Gundulićevoj ulici, postavljen je redoviti kazališni program koji je kreirala Družina mladih, uz sudjelovanje nekih od najpoznatijih predstavnika  povijesti hrvatskog kazališta: Vlada Habunek,a Radovana Ivišića, Koste Spaića, Ive Maleca i mnogihdrugih. Dok su neki smatrali da je Družina samo nešto pomalo ekscentrična pustolovina mladih umjetnika i kulturnih aktera od malog umjetničkog značenja, drugima se činila važnom za stvaranje suvremenog kazališnog izričaja u Hrvatskoj. U razgovorima će se promišljati o postanku i radu grupe, istovremeno otvarajući raspravu o mogućoj usporedbi s novijim modelima neinstitucionalnih i avangardnih kazališnih tvorevina te ispitujući njihov utjecaj na trenutnu zagrebačku kazališnu scenu.

Nakon simpozija, održat će se koncert u 20h u Maloj dvorani doma sportova, Trg Krešimira Ćosića 11:

predkoncertni program

Dubravko DetoniLes messages de Xenia

Nikola Fabijanić, sopran-saksofon solo

Lucie RobertRapsodija

Gordan Tudor, alt-saksofon solo

François NarboniYoknapatawpha, Eula

Goran Jurković, tenor-saksofon solo

Christian LaubaBat

Tomislav Žužak, bariton-saksofon solo

Papandopulo kvartet  

koncertni program

Ivo MalecSigma  

Sanda MajurecSprings

Mirela IvičevićGoldspell 1 (izvodi Papandopulo kvartet)

Matko BrekaloGaul*

– pauza –

Michelle Agnes MagalhaesAfter Spring*** 

Regis CampoTintamarre (izvodi Papandopulo kvartet)

Raphaël CendoDenkklänge

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije 

Yalda Zamani, dirigentica

* premijera, skladba naručena za 31. izdanje Muzičkog biennala