Hrvatsko-francuska suradnja u području stripa

Drugi dio edukacije za knjižničare

četvrtak, 20. svibnja od 10 do 17 sati

petak, 21. svibnja od 10 do 16 sati

Nastavno na prvi dio edukacije za knjižničare koji se održao 3. prosinca u elektroničkom obliku i koji je okupio gotovo stotinu knjižničara iz Hrvatske, Srbije i Albanije, najavljujemo drugi dio edukacije koju zajednički organiziraju Cité Internationale de la Bande dessinée et de l’Image iz Angoulêmea, Francuski institut i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske s ciljem unaprjeđenja dostupnosti kulture, posredovanja kulturnih sadržaja i razvoja publike posvećene stripu.

Prvi dan bit će posvećen detaljnom predstavljanju kulturne politike Knjižnice koja djeluje u okviru Cité Internationale de la Bande dessinée et de l’Image iz Angoulêmea  i načinu na koji se njihove aktivnosti i iskustva mogu prenijeti u bilo koju drugu knjižnicu kako bi se zadržali dosadašnji korisnici i dodatno uključile nove grupe korisnika. Posebna pozornost posvetit će se prenošenju dijela knjižničnih aktivnosti u digitalno okružje s ciljem oživljavanja postojećih zbirki te povećanja vidljivosti izložbi i drugih aktivnosti tijekom razdoblja epidemioloških restrikcija.

Drugi dan ujutro bit će rezerviran za radionice i rasprave o uključenosti autora u umjetničku i kreativnu edukaciju. Na edukaciji će sudjelovati renomirani francuski autor stripa Cyril Pedrosa koji će boraviti na umjetničkoj rezidenciji u Zagrebu i koji će predstaviti hrvatsko izdanje svog najnovijeg stripa Zlatno doba objavljeno kod Naklade Fibra iz Zagreba. U dijalogu s Danijelom Žeželjom, poznatim hrvatskim autorom, izmijenit će se i usporediti iskustva rada u Francuskoj i Hrvatskoj.

Poslijepodne 21. svibnja bit će otvoreno za veći broj profesionalaca. Održat će se otvoreni forum za studente, izdavače, autore, knjižničare, pedagoge…, a razgovarat će se o tome na koje sve načine različiti dionici u knjižnom lancu mogu pridonijeti u razvoju ekonomije knjige i pokrenuti samoodrživi krug djelovanja.