Rendez-vous u Frankofoniji: izložba Aya de Yopougon

Od 15. do 31. ožujka, Francuski institut, Preradovićeva 5

Ova serija stripova koju je napisala Marguerite Abouet, scenaristica i redateljica iz Obale Bjelokosti, a nacrtao ju je slavni autor stripova Clément Oubrerie (Les royaumes du Nord, Pablo, Voltaire amoureux…) u Hrvatskoj je objavljena u nakladi Fibra.

Priča se odvija krajem 70.-ih godina u Yopougonu, radničkoj četvrti Abidjana u Obali Bjelokosti, te na zgodan način prikazuje pustolovine Aye i njezinih prijateljica koje govore o svakodnevnom životu i empacipaciji žena, a kroz galeriju likova otkrivaju svo bogatstvo lokalnih deklinacija globalne frankofonije!

Devetnaestogodišnja Aya živi u Yopougonu, četvrti Abidjana preimenovanu u Yop City, « da bude kao u američkim filmovima ». Aya je odlučila postati liječnica i izbjeći famozne sterotipe: šivanje, frizure i lov na muža. Njezine prijateljice Bintou i Adjoua

već se tamo vide i misle samo o tome kako odvratiti očinsku pažnju kako bi večeri i noći provodile u zabavi … Novim glasom i humorom, Aya govori o vrlo živahnoj Africi, daleko od klišeja.

“Sedamdesetih godina 20. stoljeća u Obali Bjelokosti živjelo se dobro. Bilo je posla, bolnice su bile dobro opremljene, a škola je bila obavezna. Imala sam priliku upoznati ovo bezbrižno vrijeme, kada mladi nisu morali prebrzo birati svoje zanimanje te su se bavili samo svakodnevnim životom: studij, roditelji, ljubav … To sam htjela pokazati u Ayi: Afriku koja istrajava usprkos svemu jer, kako mi kažemo, život ide dalje.” (Marguerite Abouet)

Na kraju svakog djela u ovoj seriji od 6 svezaka možete naći “bjelokosni bonus” s leksikonom, receptom za sok od đumbira i umak od kikirikija ili čak najboljim načinom nošenja tipične afričke odjeće!

Nagrada za najbolji prvi album, Angoulême 2006.

Preuzmite cijeli program Frankofonije