Rendez-vous u Frankofoniji: Éric-Emmanuel Schmitt u Zagrebu!

Francusko-belgijski dramatičar, pisac priča i romana, redatelj i glumac, Eric-Emmanuel Schmitt preveden je na više od  45 jezika među kojima je i hrvatski, te je jedan od najčitanijih živućih frankofonskih pisaca na svijetu. Po prvi put dolazi u Zagreb gdje će sam nastupiti u jednoj od vodećih predstava svojega repertora i sudjelovati u različitim susretima s publikom kao i u pedagoškim projektima.

Predstava: «Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana », autora i izvođača Erica-Emmanuela Schmitta

Četvrtak 18. ožujka u  19h30, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 15

Rezervacije: HNK

Pariz 60-ih godina. Dvanaestogodišnji židovski dječak Momo sprijateljuje se sa starim arapskim prodavačem prehrambenih proizvoda iz ulice Bleue kako bi pobjegao od obitelji bez ljubavi. Ali nije sve onako kako se čini: Gospodin Ibrahim nije Arapin, ulica Bleue (Plava) nije plava, a obični život i nije tako običan…

Niježna i duhovita priča o drskom klincu i arapskom  prodavačau prehrambenih proizvoda iz njegove ulice. Kako pobjeći od samoće, prokletstva i nesreće? Kako vratiti osmjeh na lice?

Tekst koji je obišao svijet od svoje kreacije 2001. godine, objavljen u 50 zemalja, izveden veliki broj puta na svim tim jezicima, korišten u nastavi u višim razredima osnove i srednjim školama. Njegova filmska adaptacija Françoisa Dupeyrona donijela je velikom Omaru Sharifu Cezara u Francuskoj i Zlatnog lava u Veneciji, kao i nominaciju za američki Zlatni globus. Priča ovdje oživljava, iznimno je tumači njezin autor.

Susreti s piscem Ericom-Emmanuelom Schmittom

U organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj, u suradnji s Wallonie-Bruxelles International

Srijeda 17. ožujka, Hrvatski glazbeni zavod,  Gundilićeva 6, Zagreb

Besplatno, obavezna prijava : Sanja.hoic@diplomatie.gouv.fr

17H-17H45

Predstavljanje knjige “Oscar i dama u ružičastom” na francuskom i hrvatskom

Dođite otkriti genezu nastanka ove knjige i njezine filmske adaptacije koju je napravio sam autor. Ovu je knjigu na hrvatski jezik prevela Maja Peterlić u nakladi Božičević. Predmet je opsežnog interdisciplinarnog obrazovnog rada u kojemu sudjeluju zagrebačke gimnazije XV. i XVI. i OŠ „Đuro Ester“ iz Koprivnice, zajedno s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskom udrugom profesora francuskog jezika.

Mogućnost potpisivanja knjiga.

18H30-19H15

Književno stvaralaštvo Erica-Emmanuela Schmitta

Dođite upoznati Erica-Emmanuela Schmitta koji će vam razgovarati o svojem pisanju i djelima. Tijekom ovog razgovora posebno će se osvrnuti na knjigu “Izgubljeni raj”, prvi svezak  djela “La traversée des temps”, objavljenu prošlog siječnja u nakladi Albin-Michel i već sad jednoglasno prihvaćenu od strane kritike.

Mogućnost potpisivanja knjiga.

Preuzmite cijeli program Frankofonije