Rendez-vous au cinéma 2019.

Zajednički projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj i Hrvatskog audiovizualnog centra “Rendez-vous au cinéma” prvi je put organiziran u 2015. Godini tijekom festivala Francuske u Hrvatskoj.

Ovaj značajan projekt posvećen francuskom filmu na veseo i eklektičan način okuplja različite filmske forme (igrane, dokumentarne i crtane filmove) različitih estetika s ciljem da okupi vrlo široku i raznoliku publiku na cijelom teritoriju Hrvatske.

Svake godine program je sastavljen od 6 filmova s određenom tematikom te nudi mini retrospektivu jednog klasičnog redatelja. U 2019. odabrane teme su mladost i Mediteran uz sudjelovanje redateljice Dominique Cabrera  (film “Magistrala Kennedy”), a publika će moći pogledati i dva remek-djela Louisa Mallea.

Organiziramo dvije večeri otvorenja uz sudjelovanje redateljice Dominique Cabrera uz projekciju filma “Magistrala Kennedy”:

  • 12. rujna u 19 sati u Kinu Metropolis MSU-a u Zagrebu (u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i u nazočnosti Maylis de Kerangal, autorice istoimenog romana)
  • 13. rujna u ljetnom kinu Bačvice u Splitu.

Istodobno HAVC organizira pedagoške radionice medijske kulture vezane uz film “Magistrala Kennedy” u hrvatskim srednjim školama kao i radionice za najmlađe vezane uz film “Crvena kornjača”.

PROGRAM:

Klasični filmovi

Lift za gubilište (Ascenseur pour l’échafaud ), Louis Malle, 1958.

Uloge: Jeanne MoreauMaurice RonetGeorges Poujouly

Uspješni pariški poslovni čovjek Julien Tavernier, bivši vojni padobranac i veteran ratova u Indokini i Alžiru, već dulje vrijeme održava ljubavnu vezu s elegantnom Florence Carala, suprugom svog šefa Simona. Ne želeći više tajiti svoju ljubav i skrivati se pred Simonom, Julien i Florence smisle plan kako ubiti njezina supruga i čitav slučaj prikazati kao da je riječ o samoubojstvu. Iako im se čini da je posrijedi savršeni zločin, zbivanja će krenuti neočekivanim tijekom kad Julien, nakon počinjenog ubojstva, shvati da je zaboravio ukloniti trag koji bi mogao upućivati na njega kao krivca, te se vrati na mjesto zločina, u šefov ured. Pri ponovnom odlasku Simon će ostati zarobljen u dizalu koje bi se trebalo pokrenuti tek slijedećeg jutra, dok Florence nestrpljivo čeka da on stigne na dogovoreni sastanak s njom, a istovremeno će jedan mladi par iz susjedstva ukrasti njegov automobil. Ubrzo će i oni počiniti zločin za koji će, zbog njegova automobila, biti osumnjičen upravo Julien.

Zazie u metrou (Zazie dans le métro ), Louis Malle, 1960.

Uloge: Catherine DemongeotPhilippe NoiretHubert Deschamps

11-godišnja djevojčica Zazie iz provincije dolazi na nekoliko dana k ujaku u Pariz. Njezina je opsesija vožnja pariškim metroom, ali želja joj se ne može ispuniti jer su radnici metroa upravo u štrajku. Otresita djevojčica za sve to krivi odrasle i unatoč svemu odluči se zabaviti.

Suvremeni filmovi

Magistrala Kennedy (Corniche Kennedy), Dominique Cabrera, 2016.

Uloge: Lola CretonAïssa MaïgaMoussa Maaskri

Skupina tinejdžera uživa u ljetnim mjesecima na plažama Marseillea, no kad se uključuju u  trgovinu drogom postaju predmetom policijske istrage…

Otisnuti se (Prendre le large), Gaël Morel, 2017.

Uloge: Sandrine BonnaireMouna FettouKamal El Amri

Edith se život okrenuo naopačke kada tvornicu u kojoj oduvijek radi vlasnik seli u Maroko, ostavljajući radnicima izbor između nezaposlenosti i preseljenja. Otuđena od svog sina i bez ikakvih veza, Edith je jedina koja pristaje na ponudu…

Animirani film

Crvena kornjača (La Tortue Rouge), Michael Dudok de Wit, 2016.

Uloge: Tom HudsonBarbara Beretta

Film bez dijaloga prati najvažnije životne faze jednog brodolomca koji završi na pustom tropskom otoku naseljenom samo kornjačama, rakovima i pticama. Mornar pokušava pobjeći s pustog otoka pomoću improvizirane splavi. No, njegov pokušaj spriječi kornjača koja mu uništi sklepano plovilo. Unatoč tome, mornar uspijeva pronaći novi život na pustom otoku, i to zahvaljujući čudnovatoj crvenoj kornjači.

Dokumentarni film

Makala, Emmanuel Gras, 2017.

Uloge: Kabwita KasongoLydie Kasongo

Nevolje i snovi mladog polljoprivrednika koji zarađuje za život prodajom drvenog ugljena u Kongu.