Festival svjetske književnosti

Od 8. do 14. rujna, Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6, Zagreb

Francuski institut sretan je što sudjeluje u Festivalu svjetske književnosti zahvaljujući gostovanju dviju velikih autorica francuske suvremene književnosti.

Maylis de Kerangal također će sudjelovati na otvorenju projekta Rendez-vous au cinéma u četvrtak 12. rujna u 19h u MSU-u, gdje će predstaviti svoj roman Corniche Kennedy, zajedno s Dominique Cabrerom, redateljicom istoimenog filma nastalog na temelju ovog romana!

Dvostruki portret: Maylis de Kerangal i Olja Savičević Ivančević

Četvrtak 12.9. 2019. u 17h, Hrvatski glazbeni zavod – mala dvorana

moderira Ursula Burger

Obje višestruko nagrađivane, obje voljene i od publike i od kritike, obje autorice moćnih, poetičnih, izvanredno napisanih proza, obje obilježene morem, obje zagledane u odnose i sve ono što se događa između ljudi, obje istražujući prostor ljubavi i prostor slobode… Maylis de Kerangal i Olju Savičević Ivančević povezuje mnogo toga, a ponajviše ono što pisce čini posebnima i što otkucava u središtu nagrađivanog Maylisina romana Popraviti žive – srce! Dvostruki portret dviju sjajnih književnica potpisuje prevoditeljica Ursula Burger.

Program se održava u sklopu projekta Read Me I am Yours.

Maylis de Kerangal (1967.), francuska književnica, radila je kao urednica u izdavačkim kućama uključujući Gallimard. Njezin roman Naissance d’un pont nagrađen je nagradom Médicis 2010., a roman Tangente vers l’Est ušao je u uži izbor nagrade Orange 2012. Godine 2014. roman Popraviti žive doživio je i kazališnu adaptaciju; izvođen je u sklopu međunarodnog kazališnog festivala u Avignonu, a trenutno je i na programu pariškog kazališta Théâtre du Rond-Point. Maylis de Kerangal za ovaj je roman dobila čak deset književnih nagrada, a ušla je i u uži izbor književne nagrade Man Booker International Prize 2016.

Uloga katedrale danas i sutra

Petak 13.9.2019. u 18h, Hrvatski glazbeni zavod, mala dvorana

Sudjeluju: Leïla Slimani, Ivo Goldstein, Nenad Ivić, Dalibor Milas i Gaël Veyssière, moderira Leila Topić

U požaru 15. travnja 2019. samim čudom nije u cijelosti izgorjela jedna od najvažnijih katedrala zapadnoga svijeta čija je gradnja započela na otoku Île de la Cité usred Seine 1163. godine. Notre-Dame nije samo još jedna crkva – ona je jedna od najvažnijih simbola zapadnoga svijeta i kršćanstva, katedrala koja je imala jednu od najburnijih povijesti i koja pamti gotovo puno tisućljeće Zapada. Koja je uloga katedrala danas i sutra, u svijetu koji s jedne strane postaje sve manje sakralan, a u kojem s druge jačaju ekstremizmi svake vrste? Je li to samo čuvanje duhovnosti i umjetnosti? O ovoj uzbudljivoj i važnoj temi govorit će jedna od najvažnijih suvremenih francuskih spisateljica Leïla Slimani, vrstan poznavatelj francuske književnosti i umjetnosti Nenad Ivić, povjesničar i nekadašnji hrvatski ambasador u Parizu i UNESCO-u Ivo Goldstein, teolog i kolumnist Dalibor Milas i Gaël Veyssière, veleposlanik Fracuske Republike u Hrvatskoj, a razgovor će moderirati kustosica u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti Leila Topić.

Razotkrivanje: Leïla Slimani

Subota 14.9.2019. u 21h, Hrvatski glazbeni zavod – velika dvorana

vodi Mima Simić

Kada je 2016. za svoj roman Uspavanka Leïla Slimani dobila najveće francusko književno priznanje nagradu Goncourt, to je bila samo potvrda kvalitete nove zvijezde europske književnosti. U svojim romanima Uspavanka U vrtu čudovišta Leïla Slimani propituje najdublje i najskrivenije traume i želje suvremenog društva – sve ono potisnuto s površine javnoga govora u njezinim romanima izlazi na površinu. Briljantna stilistica koja nikada ne daje sve detalje, već mnogo toga ostavlja i samome čitatelju, Leïla je autorica koja beskompromisno pred nas stavlja sve naše strahove, skrivene i od nas samih, koja nas tjera da propitujemo suvremeno zapadno društvo i svoju ulogu u njemu. Pisani kao psihološki trileri, i Uspavanka U vrtu čudovišta idu u red najvažnijih romana objavljenih u svijetu posljednjega desetljeća. Kada tome dodamo i njezine briljantne eseje o položaju arapskih žena na Zapadu, ali i u arapskim zemljama te beskompromisni javni angažman, jasno je da je pred nama autorica o kojoj ćemo mnogo razgovarati. Leïlu Slimani u posljednjem festivalskom programu razotkriva Mima Simić.

Program se održava u sklopu projekta Read Me I am Yours.

*Ulaznice po cijeni 30,00 kn prodaju se na Entrio.hr ili za vrijeme trajanja Festivala na blagajni Festivalske knjižare i blagajni za ulaznice. Sjedala nisu numerirana.

Više informacija: https://fsk.hr/