Rezidencija autorice stripa Camille Cimper, alias Physalis

U sklopu bilateralne suradnje Francuske i Hrvatske na području stripa, Francuski institut Hrvatske ugošćuje autoricu stripa Camille Cimper, alias Physalis na rezidenciji u Zagrebu od 2. svibnja do 2. lipnja, u partnerstvu s Ministarstvom kulture i medija, Međunarodnim centrom za strip i sliku Angoulêmea i Hrvatskim P.E.N. centrom.

Tijekom svog boravka autorica će sudjelovati u raznim događanjima: susretima sa širokom publikom, izvedbama crtanih predstava, otvorenju svoje izložbe, kao i akcijama organiziranima za mladu publiku: susretima s učenicima, radionicama s Klubom mladih MSU-a i sa studentima Muzičke akademije u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Akademije likovnih umjetnosti u Osijeku.

Program :

– 10. svibnja, 17:30 sati : Zajedničko vođenje radionice s Noémie i razgovor na francuskom jeziku. Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj, Preradovićeva 5.

– 12. svibnja, 20h20: Sudjelovanje u otvorenju festivalu Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, Tvornica Kulture, Šubićeva ul. 2. uz prezentaciju performansa “crtana predstava”

– 14. svibnja:

14h: crtanje i potpisivanje za publiku

16h: razgovor s publikom

Od 26. svibnja do 4. lipnja:  Izložba autorice-ilustratorice Physalis, koja predstavlja rezultate njezinog rezidencijalnog boravka. Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj, Preradovićeva 5. 

– 31. svibnja, 17:00 sati: Izvedba “crtane predstave”. MSU, Avenija Dubrovnik 17

– 1. lipnja, 18 sati : Otvorenje izložbe autorice-ilustratorice Physalis, koja predstavlja rezultate njezinog rezidencijalnog boravka .  Medijateka Francuskog instituta u Hrvatskoj, Preradovićeva 5. 

Camille Cimper, alias Physalis, stekla je diplomu magistra istraživanja stripa 2022. na Sveučilištu u Poitiersu i Visokoj europskoj školi slike u Angoulêmeu.

Vrlo brzo krenula je prema praksi crtanja uživo i razvila Pink Leaves, predstavu koja spaja crtež i glazbu u suradnji s The Quiet Screamers te je dvaput nastupila na pozornici 2021. i 2022. Na inicijativu Francuskog instituta u Italiji pozvao ju je Franco Ungaro na umjetničku rezidenciju na Mediteranskoj akademiji glumaca (Accademia Mediterranea dell’Atorre) u Lecceu, gdje je otvorila svoje grafičko istraživanje poezije u društvu dramaturga Marcella Sambatija i učenika škole.

Trenutačno surađuje s časopisom Neuvième Art (Deveta umjetnost) i vodi zbirku članaka posvećenih izložbama crteža. Ne zaboravlja ni srce svoje profesije te radi i na grafičkom romanu za mlade!

Uz potporu Francuskog instituta u Parizu.