Priča o zvuku

Izvedbe:

21.3. u 17h i 18h30; 22.3. u 10 i 11h30; 4.4. u 18h; 5.4. u 10h i 11h30 i 9.4. u 10h

 

Predstava za djecu od 1,5 do 5 godina

 

Autori&redatelji: Nora Krstulović i Vedran Peternel

zvuk & oblikovanje zvuka: Vedran Peternel

Scenografija: SKROZ

Izvodi: Tina Hoffman ili Mateja Majerle

 

Predstavi ‘Priča o zvuku’, prethodilo je višemjesečno međunarodno istraživanje u koje su Mala scena & SKROZ uključili brojne stručnjake različitih disciplina, kako bi ispitali, ali i potencijalno pomaknuli granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

Zahvaljujući tome po prvi će put u kazalištu biti korištena pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja – francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), ali interaktivne aplikacije jedne od najuspješnijih hrvatskih start-up kompanija – Myrio. Njihovo povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili su pak tehnološki partneri Sony, AVC i LMT te podrška Francuskog instituta u Zagrebu.

Zvuk je prvo iskustvo vanjskog svijeta što ga djeca percipiraju još u majčinu trbuhu, kao što je zvuk plača novorođenčeta prvi znak njegova dolaska na svijet. Tek rođena djeca prepoznaju i umirujuće doživljavaju majčin glas, a već s tri mjeseca poznati zvukovi (koraci, šum vode za kupku i sl) kod njih izazivaju uzbuđenje. U istoj dobi djeca počinju prepoznavati i locirati izvore zvuka i njihovu prostornost, dok će sam prostor vizualno biti u stanju percipirati tek u kasnijoj dobi.

‘Priča o zvuku’ bit će, nadaju se autori, jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna – one slušanja. Svijeta koji nas okružuje, drugih i drugačijih, ali i sebe samih.