Predstavljanje zbornika „Roland Barthes: stvaranje, emocija, užitak“ pod uredništvom Maje Vukušić Zorice i Nenada Ivića

19. prosinca – od 18h do 19h30

Medijateka Francuskog instituta – Preradovićeva 5

 

U lipnju/srpnju 2015. u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj „Rendez-vous“, u povodu stogodišnjice rođenja Rolanda Barthesa, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Paris-Diderot i Sveučilište Paris-Sorbonne organizirali su skup o artikulaciji triju središnjih pojmova u Barthesovom opusu: stvaranju, emociji i užitku. Skup je odao priznanje tome uglednom autoru, često prevođenom u Hrvatskoj, koji je uvelike utjecao na cijelu generaciju znanstvenika i sveučilišnih djelatnika. Polazeći od nekoliko ključnih pojmova sa zajedničkom premisom, skup je nastojao ponuditi i tumačenje proteklog i budućeg stvaranja. Među 22 sudionika iz sedam zemalja , ističu se Dominique Rabaté, esejist, kritičar i profesor francuske moderne i suvremene književnosti, te Alexandre Gefen, kritičar i sveučilišni profesor.

Zbornik koje okuplja ove bogate razmjene pod uredništvom Maje Vukušić Zorice i Nenada Ivića (Zagrebačko sveučilište), objavljeno je ove jeseni u francuskoj u kolekciji « Classiques Garnier ». Različiti članci proučavaju pojmove stvaranja, emocije i užitka u Barthesovom djelu, a ova publikacija nudi, kroz smjene praznina i dodirnih točaka takvog trojstva, promišljanje o temi „seksualnosti jezika“.  

Ovu izuzetnu publikaciju predstavit će njezini urednici Maja Vukušić Zorica i Nenad Ivić 19. prosinca od 18h do 19h30 u medijateci.