Predavanje: “Jeste li čuli za svemirsko staklo?”

Hrvatsko prirodoslovno društvo poziva  vas na znanstveno-popularizacijsko predavanje “Jeste li čuli za svemirsko staklo?” koje će održati Marina Čalogović I Tihomir Marjanac u četvrtak, 27. listopada 2016. s početkom u 18:00 u Medijateci Francuskog instituta Preradovićeva 5, Zagreb

 

Ima li vode u svemiru? Ima, jezgre kometa su izgrađene velikim dijelom od vode. Pretpostavlja se čak da voda na Zemlji barem dijelom potječe iz svemira.

Ima li u svemiru minerala? Ima, meteoriti su izgradjeni od minerala i stijena. Po njima znamo da u svemiru postoje (skoro) sve stijene koje poznajemo i na Zemlji.

Ima li u svemiru stakla? Hm! Na Zemlji ponegdje pronalazimo staklene čestice za koje ne možemo potvrditi da su nastale na površini našeg planeta, a nazivamo ih tektitima. U predavanju će biti prikazano njihovo porijeklo i geneza. A ima li ih kod nas? Vidjet ćemo!

 

Prof. dr. sc. Tihomir Marjanac završio je studij geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilista u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj na Sveučilistu u Bergenu. Tijekom studija i neposredno nakon diplomiranja radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu (danas Hrvatski geološki institut), a od 1982. godine zaposlen je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se proučavanjem dubokomorskih i plitkomorskih klastičnih sedimenata, istraživanjem paleoseizmičkih događaja u Dinaridima, istraživanjem paleoklime na području obalnih Dinarida i njihove oledbe, geoloških učinaka udara asteroida, i istraživanjem meteorita. Mnogo se bavi popularizacijom znanosti, održava javna predavanja i organizator je geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu. Suorganizator je Festivala Znanosti u Zagrebu i koordinator obilježavanja europske Noći istraživača u Hrvatskoj. Suosnivač je udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.

Marina Čalogović diplomirala je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je sada na doktorskom studiju kemije. Radila je na Institutu Ruđer Bošković, kao stručni suradnik u Laboratoriju za istraživanje stakala. Piše znanstveno-popularizacijske članke, vodi radionice i drži predavanja na festivalima znanosti diljem Hrvatske. I što je posebno važno za Prirodu uživo – članica je uredništva časopisa Priroda.

 

Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine.