Portreti: francuski noir Jean-Pierrea Melvillea u Narodnom sveučilištu Sesvete

Od 10. do 24. svibnja

 

Sa samo 14 filmova u 25 godina Jean-Pierre Melville postao je međunarodna legenda. Ledena apstrakcija, noćna atmosfera, intimistička mitologija podzemlja, oporo nasilje i muška prijateljstva sačinjavaju kultnu filmografiju majstora kriminalističke tragedije. Melville je utjecao na velike čak i azijske filmaše poput Johnnya Toa i Johna Wooa.

 

Četvrtak 10. svibnja u 19h

Le Doulos (1963.)

1h48

Uloge : Serge Reggiani, Michel Piccoli, Jean-Paul Belmondo

Maurice Faugel, po izlasku iz zatvora rješava neke stare račune i priprema novu pljačku s prijateljem Silienom. Ne zna da je Silien prokazatelj.

 

Četvrtak 17.  svibnja u 19h

Léon Morin, svećenik (1961.)

2h10

Uloge: Emmanuelle Riva, Jean-Paul Belmondo

Jedan od gradića u okupiranoj Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Mlada i lijepa udovica Barny (Emmanuele Riva) živi sama s maloljetnom kćerkom sve teže podnoseći nazočnost nacista u zemlji, ali i vlastitu usamljenost. Kako je uvjerena ljevičarka, Barny za razliku od svojih sugrađana utjehu ne može pronaći u vjeri. Jednog dana ogorčena svojom svakodnevicom Barny uđe u mjesnu crkvu i naišavši na prvog svećenika počne kritizirati religiju. Međutim, mladi je i naočiti svećenik Léon Morin (Jean-Paul Belmondo) strpljivo sasluša i pokuša joj iznijeti vlastite argumente u korist vjere. Iznenađena njegovim pristupom Barny odluči što češće razgovarati s ocem Léonom shvaćajući polako da se zaljubljuje u njega” 

Adaptacija romana Léon Morin, svećenik autorice Béatrix Beck, objavljenog 1952. koji je osvojio nagradu Goncourt.

       

Četvrtak 24. svibnja u 19h

Vojska u sjenI (1969.)

2h20

Uloge : Lino Ventura, Simone Signoret, Jean-Pierre Cassel, Paul Crauchet

Francuska pod okupacijom Trećeg Reicha, jesen 1942. godine. Jednog od vođa Pokreta otpora, Philippea Gerbiera (L. Ventura), policajci vichyjevskog režima upravo odvode u sabirni logor. Gerbier ni ne sumnja da ga je izdao netko od suboraca te počne smišljati način kako pobjeći iz zatočeništva i obračunati se s izdajnikom. U logoru se Gerbier upozna s drugim zarobljenicima, među kojima su i proslavljeni pukovnik Plessis (G. Sellier) i mladi komunist Legrain (A. Dekok). Međutim, Gerbiera uskoro prebace u stožer Gestapa, ali on ipak uspije pobjeći. Prvi mu je zadatak stupiti u kontakt s članovina svoje skupine i pronaći izdajicu… 

Film je adaptacija istoimenog romana Josepha Kessela objavljenog 1943.