Francuski autori Matthieu Bonhomme i Roland Boschi gosti su festivala stripa u Zagrebu

11. – 13. svibnja 2018. – Zagreb – HDLU- Trg žrtava fašizma 16 i kino Grič

 

Zaljubljenici u strip ponovno će se okupiti na festivalu “Crtani romani šou – Zagreb comic con” od 11. do 13. svibnja. Francuski autori Matthieu Bonhomme, čija se izložba trenutno održava u Institutu, i Roland Boschi bit će gosti ovog 21. izdanja. Edmond Lee, zadužen za licence i autorska prava u lakladi  « Les Humanoïdes associés » i Didier Pasamonik, izdavač, novinar i priznati stručnjak frankofonskog stripa također će boraviti u Zagrebu i sudjelovati u nakoliko susreta i okruglih stolova.

Na programu su potpisivanja stripova, animacije, susreti i projekcija filmova adaptacija stripova  (“Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill” Marc Boréala i Thibauta Chatela; “Aya de Yopougon” Marguerite Abouet i Clémenta Oubrerie; “Le chat du rabbin” Joanna Sfara i Antoinea Delesvauxa).

 

Matthieu Bonhomme

Matthieu Bonhomme, autor sa statusom superstara u Francuskoj i Belgiji, počeo  je crtati pod mentorstvom velikana poput Rossija i Mézièresa, a najpoznatiji je po serijalima Messire Guillaume i Markiz od Anaona (nastalima u suradnji sa scenaristima Gwenom de Bonnevalom i Fabienom Vehlmannom), zatim L’Âge de Raison (Doba razuma), koji na festivalu u Angoulêmu 2004. godine osvaja nagradu Alph-Art za najbolji prvi album, te Esteban, u izdanju Dupuisa. Tu su, dakako, i stripovi Omni-visibilis i Texas Cowboys (nastali u suradnji s Lewisom Trondheimom), te album-posveta Čovjek koji je ubio Lucky Lukea, nastao u povodu 70. rođendana ovoga kultnoga kauboja, koji je osvojio i nagradu publike na festivalu u Angoulêmu 2016.

Roland Boschi

Roland Boschi francuski je crtač koji radi za američku industriju stripova. Radi i na crtanom filmu. Boschi je dvostruko povećao Marvele projekte.  Njegovi uspješni počeci u Ghost Rideru, a potom u Punisheru rezultirali su novim značajnim projektima poput Wolverine ili X-Men.

 

PROGRAM:

>> Susreti & potpisivanja – HDLU

 

Petak 11. svibnja

17h – 18h45 Crteži i potpisivanje za publiku: Roland Boschi

 

Subota 12. svibnja

11h – 11h45 Predavanje Didiera Pasamonika: Od Holbeina do Chrisa Warea: povijest “čiste linije”

11h – 12h45

&                    Crtanje i potpisivanje za publiku: Roland Boschi, Matthieu Bonhomme

16h – 17h45

12h – 12h45 Edmond Lee – « Les Humanoïdes associés » predstavljanje izdavačke kuće

13h – 14h45 Pregled portfolija Edmond Lee (« Les Humanoïdes associés »), Didier Pasamonik

15h – 15h45 Razgovor s publikom: Roland Boschi

18h – 18h45 Razgovor s publikom: Matthieu Bonhomme, moderator Didier Pasamonik

 

Nedjelja 13. svibnja

11h – 11h45 Predavanje Didiera Pasamonika: Od “Bizarrea” do “Charlie Hebdo”, kratka povijest subverzivnog humora u Francuskoj

 

>> Projekcije filmova u kinu Grič :

 

Subota 12. svibnja

18h Rabinov mačak, r. Joann Sfar, 2011.

20h Aya  iz Yopougona, r. Marguerite Abouet, Clément Oubrerie, 2011.

 

Nedjelja 13. svibnja

18h Moja mama je u Americi, upoznala je Buffalo Billa, r. Marc Boréal, 2013.

 

Više informacija potražite na : https://www.zagrebcomiccon.com/