Opera “Mimi” s hrvatskim pjevačima

Slobodna adaptacija opere La Bohème Giacoma Puccinija

U ponedjeljak, 18. siječnja 2016. godine u 19,30 sati na repertoar se vraća opera Frédérica Verrièresa Mimi pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Darijana Ivezića te režiji Guillaumea Vincenta.
Ove sezone u glavnim će ulogama nastupiti hrvatski pjevači Leon Košavić (Rodolphe), Maja Posavec (Mimi 1), Mia Domaćina (Mimi 2), Đani Stipaničev (Marcel), Gorana Biondić (Musette) i Vanda Winter (Geschwitz).
Operom Mimi propituje se jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti. Operama Manon Lescaut, Tosca, Madame Butterfly te iznad svega La Bohème, Puccini je stvorio djela temeljena na ženskim likovima kojih je pokretačka snaga u emocijama. Mimi, koju slobodno reinterpretrira Frédéric Verrières, projicira junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu. I ovdje je riječ o umjetnosti, siromaštvu, ali i ljubavi iznad svega. Ljubavi u svim oblicima, jer svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi ili onoj smrtonosnoj…
“Mimi Frédérica Verrièresa nije transpozicija Puccinijeve opere La Bohème; Mimi je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas i sada. Mimi je sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve koju dobro poznajemo i one sadašnje koja bi mogla biti našom suvremenicom. Ovaj projekt nastavak je suradnje pariškoga kazališta Bouf es du Nord i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, unutar koje će djelo jednoga od najboljih europskih suvremenih skladatelja našoj publici predstaviti hrvatski pjevači u režiji Guillaumea Vincenta.”
Ovu Mimi svakako treba vidjeti. ( Jutarnji list, 9. siječnja 2015. )