4 francuska filma na Maratonu kratkometražnih filmova!

Treću godinu zaredom u kinodvoranama diljem Hrvatske održat će se Maraton kratkometražnih filmova, kojim se povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma. Ove godine maraton traje od 18. do 21. prosinca, odvija se u 23 kina u 19 gradova, a posebne projekcije na otvorenom organizirane su u Zagrebu te po prvi put u Splitu!

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Ukupno će na trećem Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: ‘Hrvatski maratonci I i II’ donose recentno nagrađivane domaće ‘kratkiše’, ‘Priče iz prirode’ donose europske naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok ‘Prvi filmovi poznatih redatelja‘ donose kratkometražne naslove četiri francuska renomirana autora.

Četvrti program ‘Prvi filmovi poznatih redatelja’ donosi prve radove Jean-Luc Godarda (Svi se dečki zovu Patrik, 1959.), Jeana Roucha (Udovice od 15 godina, 1967.), Françoisa Reichenbacha (U spomen rocka, 1963.) i Laurenta Canteta (Svi na prosvjede, 1995.).

Gradovi i kina koja sudjeluju u trećem Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Art kino Croatia), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC, SC Zagreb – MM centar), Osijek (Kinematografi Osijek/caffe bar Pepermint), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Split (Kino Karaman i Kinoteka Zlatna vrata), Kutina (Kino Moslavina), Pakrac (Kino Hrvatski dom), Velika Gorica (Kino Gorica), Varaždin (Kino Galerija), Pula (Kino Valli), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Novska (Kino Novska), Sinj (Gradsko kino Sinj), Zabok (Kino Zabok), Koprivnica (Kino Velebit), Samobor (Pučko otvoreno učilište Samobor), Daruvar (Kino ’30. svibnja’), Dubrovnik (Kinematografi Dubrovnik – dvorana Visia/Luža) i Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina).

Posebni programi na otvorenom, koji će se u Zagrebu i Splitu održati u petak 18. prosinca kao uvod u maratonski vikend, donose još atraktivnih domaćih naslova prilagođenih svakom od gradova-domaćina. Zagrebačka će se projekcija na otvorenom odvijati u sklopu Adventa na zagrebačkom Europskom trgu, dok će se splitska istodobno odvijati kod kućica na splitskoj Rivi. Program filmova na otvorenom u Zagrebu i Splitu objavit ćemo naknadno.

Raspored projekcija i ostalih događanja u 23 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Više informacija potražite na: http://www.havc.hr/infocentar/novosti/starta-treci-maraton-kratkometraznih-filmova