Okusite Francusku – Goût de/Good France

6. izdanje okrenuto gastronomiji sutrašnjice

Od 14. do 22. listopada 2021.

JEDINSTVENA PRILIKA DA OKUSITE FRANCUSKU!

Ovdje potražite popis hrvatskih restorana koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju!

« Govoriti o kuhinji, o francuskoj kuhinji, znači govoriti o radosti življenja, lakoći, optimizmu i zadovoljstvu », riječi su Alaina Ducassea, kuma projekta Goût de / Good France.

Uspostavljen na inicijativu Ministarstva Europe i vanjskih poslova, projekt Goût de / Good France prožet je duhom lijepe ideje sa željom da se u istu uključe sve kategorije restorana i to na sve četiri strane svijeta. Ovo međunarodno događanje, čije je prvo izdanje održano 19. ožujka 2015. godine nakon što je «francuski gastronomski obrok» upisan u popis nematerijalne baštine UNESCO-a, sudjeluje u širenju francuske gastronomije diljem svijeta. Ove godine je ovo događanje postalo jedno od prioriteta francuske diplomacije kojemu se pridaje posebna pozornost.

Ovom se večerom odaje počast izvrsnosti francuske kuhinje, njezinoj sposobnosti inovacije i vrijednostima koje promiče: zadovoljstvo, užitak dijeljenja, poštivanje « dobre trpeze » svojih suvremenika i cijelog planeta.

Ne propustite brojna događanja organizirana u Hrvatskoj u vašoj blizini:

1 / Okus Francuske: francuski chefovi na festivalu Taste the Mediterranean (Split, 6.-9. listopada)

Sedam chefica, chefova, slastičara i čokolatijera s juga Francuske sudjelovat će na 9. izdanju festivala, pod oznakom Goût de / Good France. Na bogatom programu su susreti, kulinarske radionice i večere u kojima će sudjelovati: Coline Faulquier, Antony Germani, Clément Higgins, Claude Krajner, Lionel Lévy, Ippei Uemura i Laëtitia Visse, u Splitu od 6. do 9. listopada.

http://www.tastethemediterranean.eu

2 / Goût de / Good France u hrvatskim restoranima koji su uključeni u manifestaciju (14.-22. listopada)

I ove godine, unatoč ograničenjima, hrvatski chefovi diljem zemlje pridružuju se manifestaciji Goût de / Good France, koristeći priliku za isticanje hrvatskih proizvoda u sklopu “francuske večere”.

Otkrijte i u Vašoj blizini duh francuske gastronomije u izvedbi talentiranih hrvatskih chefova i s okusom domaćih proizvoda!

Ovdje potražite popis hrvatskih restorana koji sudjeluju u ovogodišnjem izdanju!

3 / Francusko-hrvatski majstor čokolatijer: Claude Krajner u Zagrebu (19.-22. listopada)

Francuz hrvatskog podrijetla, Claude Krajner, majstor čokolatijer, jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. Imat ćete ga priliku upoznati u Zagrebu od 19. do 22. listopada tijekom 3 ekskluzivna događanja:

  • Masterclass za profesionalne chefove (Hotel Esplanade, srijeda 20. listopada) u partnerstvu s festivalom “Taste the Mediterranean”

Claude Krajner jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To nacionalno priznanje dobio je 2015. baš kao i titulu Maitre Artisan Chocolatier. A iste je godine postao član prestižne Academie Nationale de Cuisine. Dodajmo tome da je od 2010. potpredsjednik udruge Chocolatiers et Biscuitiers de France, francuskih majstora za izradu čokolade i suhih kolačića. Strastveni zaljubljenik u čokoladu od malih nogu, Krajner ima bogato profesionalno iskustvo stečeno u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarima gdje je bio Chef slastičar u restoranu Les Moulins de Paris, u Lanzaroteu. Potom se posvetio edukaciji odnosno konsaltingu te je stalni predavač u Villa des Chefs, poznatoj kulinarskoj „školi“ u Aix en Provence, u kojoj gostuju poznati kuhari i slastičari te održavaju kratke tečajeve i masterclassove za polaznike. Claude Krajner je ujedno i kreator personaliziranih korporativnih čokoladnih proizvoda za velike kompanije kao što su Kartell, Swarovsky i Palais des Thes. Hrvatskog porijekla, Claude Krajner tečno govori hrvatski.

Rezervacije: Hotel Esplanade, 01 4566 644

  • Uvod u kušanje čokolade (Francuski institut u Zagrebu, srijeda 20. listopada, 18h-19h) – POPUNJENO

Predavanje nudi uvod u otkrivanje svih tajni čokolade te njezino degustiranje na sasvim drugačiji način!

  • Gala večera u restoranu Zinfandel’s hotela Esplanade, četvrtak 21. listopada u 20 sati

Iznenađujući jelovnik kojeg su zajednički osmislili Claude Krajner i chefica hotela Esplanade Ana Grgić, za jednu sasvim posebnu večer!

Rezervacije: Hotel Esplanade, 01 4566 644

Nakon godine 2020. obilježene kontekstom neviđene zdravstvene krize, koja je prisilila aktere ove profesije da obustave svoje aktivnosti tijekom nekoliko mjeseci, događanje se ove godine vraća u svojem 6. izdanju sa željom da podupre struku prema održivoj tranziciji i da podrži kuhare u novoj ulozi ambasadora odgovornije gastronomije, kako na ljudskoj razini, tako i na razini zdravlja, okoliša ili obrazovanja u okusu. Više nego ikad, ovo događanje namjerava u narednim mjesecima istaknuti znanje i uvjerenja ovih kuhara žena i muškaraca- ovih prenositelja okusa i vrijednosti- koji svakodnevno pišu gastronomiju sutrašnjice. Osjetljiva, svjesna i moćna gastronomija koja prenosi univerzalnu poruku budućim generacijama, onu o očuvanju zemlje i njezinih bogatstava.

Slaveći svijet ugostiteljstva u najboljem i najbogatijem izdanju, Goût de / Good France 2021. imat će čast staviti Francusku u središte pozornosti diljem svijeta, a posebno kulturnu i kulinarsku baštinu regije Centar-dolina rijeke Loire (njeni domaći, lokalni proizvodi, njeno tradicionalno znanje) u partnerstvu s Regionalnim vijećem regije Centar-dolina rijeke Loire kao i Regionalnog turističkog vijeća Centra-doline rijeke Loire.

Regija Centar-dolina rijeke Loire, bogata jedinstvenom prirodnom baštinom, zemlja je talenata. Rođena na stolovima drevnih renesansnih kraljeva, njezina gastronomija oda je bogatstvu tla, šuma i rijeka koje prolaze kroz njezine bogate krajolike. Vrt Francuske, Regija Centar-dolina rijeke Loire, stoljećima oblikuje iznimno umijeće življenja, izlog je francuske izvrsnosti koja je i danas ponos i šarm njenog turističkog gospodarstva.