Neočekivani rendez-vous: G.U.I.D. Urbana grupa plesne intervencije Baleta Preljocaj

s plesačima Baleta Preljocaj i HNK-a u Zagrebu

ulomci iz repertoara Angelina Preljocaja

  • Petak 4. lipnja 2021. u 18h : Zagreb, Trg Republike Hrvatske ispred HNK, u okviru “Ljetnih večeri” HNK-a
  • Subota 5. lipnja 2021. u 12h30 : Petrinja, Gradski park
  • Subota 5. lipnja 2021. u 18:00 : Sisak, Skwhat Youth club
  • Nedjelja 6. lipnja 2021. u 13h00 i u 16h00 : Zagreb, Park Maksimir, u okviru europskog programa “Susret u vrtovima”
  • Utorak 8. lipnja 2021. u 18:00 : Zagreb, Europski trg

Kako bi proslavio ove godine sto godina svojega postajanja i isto toliko godina francusko-hrvatskih kulturnih razmjena, Francuski institut u Hrvatskoj osmislio je s vrsnim partnerima, Baletom Preljocaj u Francuskoj i HNK-om u Zagrebu te uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba, izniman program suradnje u području suvremenog plesa.

Od 19. travnja do 29. svibnja, 2 plesača HNK-a na rezidencijalnom su boravku u Pavillon Noir – Nacionalnom koreografskom centru u Aix-en-Provenceu u Francuskoj, pridružujući se tako šestorici plesača iz Baleta Preljocaj i zajedno formirajući GUID (Urbanu grupu plesne intervencije) s namjerom da idu ususret publici kako bi u vanjskim javnim prostorima predstavili ulomke iz repertoara djela koreografa Angelina Preljocaja.

Nakon nekoliko nastupa u Francuskoj od 17. do 29. svibnja, 8 plesača boravit će u Hrvatskoj od 3. do 8. lipnja kako bi zajedno plesali i predstavili ovaj projekt hrvatskoj publici!

Na programu su nastupi u Zagrebu na trgu HNK u okviru „Ljetnih večeri“ i u gradskim parkovima za europske dane u okviru projekta „Rendez-vous aux jardins“, u školama, kao i jedan dan susreta sa stanovnicima Petrinje i Siska.

Ovaj projekt označit će posebno izdanje “Neočekivanog rendez-vousa” Francuskog instituta u Hrvatskoj povodom njegove stote obljetnice!

Nastala 1998. godine, Urbana grupa plesne intervencije putuje gradovima regije i vodi ples na neočekivana mjesta, predstavljajući odlomke iz repertoara Angelina Preljocaja.

G.U.I.D. tako nastupa u javnim prostorima, od željezničkih kolodvora do tržnica i školskih dvorišta kako bi se što većem broju ljudi predstavio suvremeni ples. Također često održava privatna događanja, a ponekad prati Balet Preljocaj na određenim turnejama u Francuskoj i inozemstvu.

Plesači, posebno odabrani za ovaj projekt, iskusni su u koreografskim metodama i sjajno interpretiraju ne samo koreografova djela, već i njegovu želju da se približi publici. Odlomci djela otkrivaju ukus Angelina Preljocaja za zahtjevnim pismom, njegovu strogost i formalnu inventivnost njegovih predstava, sve u kombinaciji sa željom da svima ponudi ples.

Na kraju svake izvedbe plesači sudjeluju u igri pitanja i odgovora s gledateljima. Dođite na sastanak!

PROGRAM 2021.

Trajanje 30 minuta

Ulomci

La Stravaganza (1997)

Marché noir (1984)

Paysage après la bataille (1997)

Still Life (2017)

Winterreise (2019)

Ghost (2018)

Gravité (2018)

Koreografija: Angelin Preljocaj

Umjetnički voditelj: Guillaume Siard

Koreolog: Dany Lévêque

Korepetitori: Déborah Casamatta Solène Hérault Guillaume Siard

Plesači: Angela Alcantara, Alice Comelli, Solène Hérault, Edouard Goux, Alfredo Gottardi, Baptiste Martinez

Plesači pozvani u sklopu međunarodne suradnje s Francuskim institutom u Hrvatskoj i HNK-om u Zagrebu (Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu):  Atina Tanović i Drew Benjamin Jackson

Produkcija: Ballet Preljocaj, HNK u Zagrebu, Francuski institut u Hrvatskoj

G.U.I.D. uživa potporu  Fondacije tvrtke Crédit Agricole Alpes-Provence