Izložba « Les intruses » (Uljezi), instalacija fotografija i videozapisa Rande Maroufi

Od 2. do 30. lipnja 2021., Francuski institut u Hrvatskoj, Preradovićeva 5

Francusko-marokanska umjetnica Randa Maroufi diplomirala je na Nacionalnom institutu likovnih umjetnosti u Tetuanu (Maroko), na Visokoj školi likovnih umjetnosti u Angersu i u Le Fresnoy – Nacionalnom studiju likovnih umjetnosti.

Posebno je zanima prikazivanje tijela u javnim ili intimnim prostorima. Riječ je o često političkom pristupu, koji na dvosmislen način propituje ​​položaj raznih vizuala i ograničenje njihova predstavljanja kroz razne umjetničke medije, uključujući fotografiju, videozapise i performanse.

Njezin je rad danas predstavljen i hvaljen diljem svijeta. U posljednje je vrijeme izlagala u Muzeju Reina Sofía (Španjolska), New Museumu (Sjedinjene Države), Fondaciji Boghossian (Belgija) i na Biennalu u Dakaru (Senegal).

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoje filmove Le Park (2015.), Bab Sebta (2019.) et Les Intruses (2019.).

Ova izložba fotografija donosi inverziju arhetipskih poimanja neke kulture. Dakle, žene “uljezi” zauzimaju javni prostor za vrijeme snimanja fotografija. Koriste iste geste, imaju isto držanje kao i muškarci na takvim mjestima: igraju karte, gledaju nogometnu utakmicu, sjede po terasama, prave se važne; u ravnodušnosti protoka vremena i neobičnosti javnog prostora u kojemu je rod isključen.

Ova izložba otvara ciklus aktivnosti koje organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj i Francusko veleposlanstvo uoči  “Foruma za ravnopravnost generacija”, najvažnijeg globalnog feminističkog okupljanja, pokrenutog od strane UN Women, a pod predsjedanjem Francuske i Meksika, koji će se održati u Parizu od 30. lipnja do 2. srpnja te okupiti države, međunarodne organizacije, civilno društvo i privatni sektor kako bi se definirao niz konkretnih akcija koje će se provoditi za unapređenje ravnopravnosti žena i ženskih prava diljem svijeta.

S tim ciljem, uz ovu izložbu, bit će organizirane rasprave i okrugli stolovi na teme “rodno zasnovanog nasilja” i “tjelesne autonomije, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava”.