Suvremeni cirkus : Festival Cirkobalkana

Francuski institut već nekoliko godina podržava festival Cirkobalkana, koji promiče suvremenu cirkusku umjetnost, posebno intenzivnom regionalnom suradnjom koja se provodi uz podršku mreža Teatroskop i Circusnext. Svako izdanje festivala obogaćeno je sudjelovanjem važnih međunarodnih grupa koje odražavaju nove scenske trendove, posebno u Francuskoj.

Tako ovogodišenje izdanje predstavlja širok spektar oblika, između ponovnog posjeta tradicionalnom cirkusu i istraživanja tijela i scenografije koje dovodi u pitanje uobičajene prikaze cirkuskih umjetnosti!

Gostujuće francuske grupe :

LOS PUTOS MAKINAS: TUTTI FRUTTI

Nedjelja 30. svibnja u 20h
Cirkuski šator CirkoBalkane u dvorištu Pogona Jedinstvo
Dob: 6+

Ulaznica: 60 kn

Tutti Frutti je božanski, sveprisutan i svemoćan. On je oko nas i u dubini naše duše. Pred našim očima ćemo vidjeti kako Tutti Frutti poprima oblik tonika i uskovitlane mješavine četvorice cirkuskih umjetnika vrsnih kapaciteta, svojevrsne voćne salate od nevjerojatnih sastojaka, dobro začinjene spontanošću i apsurdnom logikom. Ova eksplozivna formula omogućuje gledateljima da iskuse trenutke snažnog dramskog intenziteta, ushićujućeg i oslobađajućeg humora koji ljude nasmijava, ali ponekad i naježi. Pratiti ćemo buržoaziju koja se zabavlja u dvorcu, vojsku banana koja trenira kako spasiti svijet, šarlatana koji misli da je duhovni vodič ili jednostavno četiri uzbuđena čudaka koji se petljaju u plastične predmete.
Tutti Frutti također je trajna i frenetična potraga za posjedovanjem Moći. Svojom nepokolebljivom karizmom ti se ljudi stavljaju u središte kontradikcija našeg društva da ih unište iznutra. Sve s potpisom kompanije LPM, Extreme Poetry.

Prodaja ulaznica: https://www.entrio.hr/…/cirkobalkana-9-los-putas…

RADIONICE CIRKUSKE UMJETNIČKE PRAKSE S LOS PUTOS MAKINAS

Od 29. svibnja do 1. lipnja

https://www.facebook.com/events/189819162998311

CHIARA MARCHESE (FR/IT): Težina duše (sve je privremeno)
Prezentacija rada u nastajanju u sklopu circusnext platforme
Srijeda 02.06. 2021. u 20h
Cirkuski šator CirkoBalkane u dvorištu Pogona Jedinstvo
Dob: 13+
Ulaznica: 30 kn

U predstavi Težina duše (sve je privremeno) umjetnica se igra svakodnevnim, beznačajnim predmetima koji su dio našeg života. Ona igra poraz umjetnika, a kroz to prije svega poraz osobe. U nastupu neprestano drhti, što je nasljeđe njezine cirkuske tehnike i obrazovanja.

Prodaja ulaznica: https://www.entrio.hr/…/cirkobalkana-9-chiara-marchese…

LES HOMMES PENCHES: INSTABLE

Nicolas Fraiseau/Christophe Huysman

Subota 5. lipnja u 19h, Velika dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

Dob: 8+

Ulaznica: 60 kn

Uz potporu mreže Teatroskop

Après une tournée dans différents pays de la région et représentation exceptionnelle dans le cadre des rendez-vous inattendus de l’Isntitut français et de Rijeka 2020 en septembre dernier, ce spectacle est présenté au public de Zagreb !

Nakon turneje po različitim zemljama regije i iznimne izvedbe u sklopu neočekivanih susreta Francuskog instituta i Rijeke 2020. u rujnu prošle godine, ova predstava predstavlja se zagrebačkoj publici!

Na početku je san: san o vješanju kineskog jarbola na gotovo nevidljivu željeznu nit, predmet u pokretu.

Željan ovladati svojim tijelom i suočiti se s rizikom, mladi cirkuski umjetnik Nicolas Fraiseau poduzima igru ​​ravnoteže s jarbolom za horizont. Bez pokrivača ili fiksne udice na startu, jarbol je tada nestabilniji od čovjeka, pa prisiljava umjetnika da u njemu pronađe stabilnost, sidro, središte. Kroz ovu figuru koja se pokušava uzdići svim sredstvima, predstava koristi svoju moć u krhkosti i granicama ljudskog stanja.

Prodaja ulaznica : https://www.entrio.hr/…/cirkobalkana-9-les-hommes…