Neočekivani Rendez-vous #4

Pilot projekt pokrenut 2019. godine, Neočekivani Rendez-vous Francuskog instituta i njegovih partnera ima za cilj širokoj publici otkriti mjesta spomeničke baštine ili urbana mjesta i nove oblike izvedbenih umjetnosti.

Ovaj odvažni program oslanja se na umjetničku izvrsnost pozvanih francuskih grupa koje prilagođavaju ili posebno kreiraju predstave plesa ili suvremenog cirkusa kako bi se obnovio pogled na prostore izvedbe, okupila što šira publika i pružila podrška razvoju suvremenih izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. Osmišljen i ostvaren u koprodukciji s hrvatskim partnerima, on zorno ilustrira povlaštene kulturne odnose koje održavaju Hrvatska i Francuska.

Ove godine ovaj važan projekt nudi Zagrebu ukršteno putovanje između suvremenog plesa i cirkusa, u suradnji s festivalima “CirkoBalkana” i “Tjedan suvremenog plesa”, a potom seli u Split na “Festival neobičnih obitelji”.

Festival Cirkobalkana

L’ATTRACTION COMPAGNIE – Inbal Ben Haïm (FR) : RACINES

Četvrtak 2. lipnja 2022. u 18h, Savski nasip kod mosta Slobode

Ulaz slobodan – od 6 godina

Tehnike: uže, ples, živa glazba

Koncept, scenarij, akrobacije na užetu i izvedba: Inbal Ben Haim

Racine(s) je cirkuska predstava u kojoj se isprepliću trenuci poezije, podviga i rizika. To je prostor gdje se priče prepričavaju tijelom i glasom. Kod Racine(a) je samo tkivo i tematsko i poetsko: zemlja.

Umjetnička kompanija L`Attraction razvija originalne umjetničke kazališne i cirkuske projekte od 2008. Kombinirajući izvedbene umjetnosti, nadilazeći žanrove, ere i etikete, spaja tekstove sa snažnim vizualnim elementima i estetikom zvuka. Osmišljavajući izvedbe za tradicionalnu pozornicu i javne prostore, kompanija pozitivno njeguje takav eklekticizam i potvrđuje svoju sklonost obilju identiteta.

Rođena 1990. god u Jeruzalemu, Inbal Ben Haïm  studirala je vizualne i likovne umjetnosti. Cirkus otkriva 2004. kroz projekt “Slobodna kupola” i “Cirque Shabazy”.

Godine 2011. napušta domovinu kako bi se bavila umjetničkim radom i započinje karijeru u Francuskoj.  Uspostavivši važne umjetničke veze te pohađanjem niza stručnih radionica, produbljuje svoju potragu. Nastupala je u Francuskoj, Brazilu i Argentini. Istovremeno se razvijala pristup poučavanju prilagođen terapijskom cirkusu i aktivno sudjeluje u različitim ustanovama i institucijama u Izraelu i Francuskoj.

Spajanjem cirkusa, plesa, kazališta, improvizacije i plastike, Inbal stvara svoj vlastiti pjesnički izraz. Uglavnom inspiriran ljudskom vezom koja se može dogoditi pozornici, u cirkuskom ringu ili čak na ulici, ona traži snažne susrete između publike i izvođača…intimno i spektakularno, zemaljsko i zrak…blizu i daleku…

Cirkorama/Cirkusfera/Un loup pour l’homme (HR/RS/FR) : DUEL (hrvatska premijera) (5+)

Četvrtak 2. lipnja 2022. u 19h30

Cirkuski šator CirkoBalkana/ dvorište Pogona Jedinstvo i kluba Močvara, Trnjanski nasip bb

Cijena ulaznica: 50 kuna

Prodaja ulaznica: https://stereoticket.com/events/627e2e2575880305c0fc76e1

Discipline: partnerska/zračna akrobatika

Koncept i izvedba : Danka Sekulović, Hristina Šormaz, Jelena Kalaica, Nemanja Jovanović

Koprodukcija : Un loup pour l’homme, Cirkorama, Cirkusfera

Četvero akrobata suočavaju se s ishodom susreta. Ponekad igraju jedan protiv drugog, ponekad igraju zajedno. Izbori zahtijevaju žrtvovanje njihove časti. Oni streme ka ciljevima i prihvaćaju poraz.

Un loup pour l’homme, Cirkorama i Cirkusfera su, nakon uspješne suradnje u 2019. godini kroz projekt Ride and Camp, odlučili nastaviti suradnju kroz rad na predstavi, projektu kroz koji ohrabruju i podržavaju umjetnike iz Hrvatske i Srbije da nastave koračanje ka profesionalnoj cirkuskoj karijeri. Odlučili su da umjetničke okolnosti radije iskoriste u svoju korist, nego da podlegnu njihovim nedostatcima. Prihvaćajući kulturno okruženje posvetili su se kreativnom procesu.

LES COLPORTEURS (FR) : MEANDRES (svi uzrasti)

Petak 3. lipnja

  • u 17h, Strossmayerov trg
  • u 19h, ispod mosta Slobode

Ulaz slobodan

Koreografija i interpretacija: Marie Tribouilloy i Molly Saudek

Redatelj: Antoine Rigot

U,jetnimkq suradnja: Agathe Olivier

U ovom malom scenografskom svemiru dvije izvođačice propituju – jedna okomito, druga horizontalno – život žene… Prva se gubi u meandrima njezine mašte; druga, u sporom i minimalističkom plesu…

Radeći zajedno od 1980. godine, Antoine Rigot i Agathe Olivier osnovali su družinu Les Colporteurs 1996. godine. Dizajn strukture « Zvijezda » 2007. doveo je do niza predstava osmišljenih za ovu strukturu. Djelo Méandres jedan je od njih. Kombinirajući žicu i jarbol, Zvijezda tako omogućuje da se dva komada opreme spoje. Horizontalnost hodanja po užetu i okomitost kineske motke. A u kosom plesu Méandres pjesnički razmješta žensko poniranje u dubine svojih sumnji. I rješenja koja se pružaju. Poput mnogih bjegova iz sporog i teškog svijeta. Ukratko, način kako se pomiriti s lakoćom postojanja.

Tjedan suvremenog plesa

Maguy Marin : May B 

Četvrtak 2. lipnja 2022. u 19h30, Histrionski dom, Ilica 90

“May B”, koju je 1981. godine stvorila velika koreografkinja Maguy Marin, jedno je od najamblematičnijih djela suvremenog francuskog plesa. Postavši živi klasik, ovo djelo od tada ne prestaje s turnejama, dopuštajući novim generacijama publike na 5 kontinenata da se suoče s njegovom neiscrpnom arhaičnom snagom evociranja. Ne propustite !

“Ovo je djelo inspirirano djelima Samuela Becketta, čiji radovi suprotstavaljaju kazališni pokret i atmosferu fizičkoj i estetskoj izvedbi plesača, te nam na ovaj način omogućuju da dešifriramo najintimnije, skrivene i zaboravljene kretnje.

Namjera je razotkriti najmanju kao i najspektakularniju gestu među brojnim gotovo neprimjetnim i nebitnim životima kod kojih postoji čekanje i “ne tako mirna” mirnoća; stvoriti prazninu, tihi prostor ispunjen neodlučnostima. Kada Beckettovi karakteri žude za mirnoćom, oni ne mogu a da se ne kreću, bez obzira bilo to malo ili puno, oni se kreću.

U ovom u biti kazaIišnom djelu, za nas nije bilo bitno da razvijemo riječ, govor koliko da preuveličamo oblikovanje kretnje, i tako smo potražili mjesto susreta između pokreta kojeg koristimo u kazalištu s jedne strane, te plesa i koreografskog jezika s druge.” Maguy Marin

 

SINE QUA NON ART

CHRISTOPHE BERANGER & JONATHAN PRANLAS-DESCOURS

Projekt « Out of the blue »

Petak 3. lipnja u 19h, Zagrebački plesni centar, Ilica 10/1

Out of the Blue  je nekonvencionalni projekt, namijenjen specifičnim lokacijama, in situ, sa kojima protagonisti ulaze u dijalog te pružaju svoj odgovor i dojmove o prostoru, životu, svijetu u kontradikciji sa našim tajnim željama, snovima, maštarijama.

Projekt je trenutno i nadalje u nastajanju, a sastoji se od solo koreografija od kojih svaka odgovara na specifičnu temu kojom se autori i suradnici osvrću na svijet oko sebe iz perspektive različitih osvrta na održivost te sa fokusom na krhki eko-sustav kojeg nagrizamo ili nastojima sačuvati, ali i nadalje uživamo i trošimo sa velikom radošću.

Serija se razvija u stilu Pop Arta, te se odvija kroz više povezanih prostora poput procesije uz korištenje glazbe, kostima, videa, fotografije, rekvizita….stvaramo svijet koji egzistira negdje između nađih žudnji i snova te realnosti života kojeg živimo….

Zajedno stvaramo pretpostavku za svečanu, razigranu, veče te pozivamo i druge na posljednji ples koji slavi ovu atipično spektakularno putovanje!

Festival neobičnih obitelji

Cie Bal (FR) : Bestiaire

Režija : Jeanne Mordoj

Petak 10. lipnja 2022. u 21h30, kino Bačvice, Split

Bestiaire je suvremena sajamska predstava u kojoj pojedinac koji se dolazi pokazati nije ni deformiran ni prvak ekstravagantne discipline, već član ljudske menažerije koji izgleda kao mi.

Izvor iznenađenja i čuđenja, predstava najmlađima prenosi ukus za igru, za izmišljanje sebe izvan utabanih staza, za usuđivanje prelaženja barijera konvencija. To je živahna oda mašti bez obzira imate li šest godina ili više.

 

L’Attraction Compagnie – Inbal Ben Haïm (FR): RACINES

Subota 11. lipnja u 19h30, kino Bačvice, Split

 

Les Colporteurs (FR) : Méandres

Subota 11. lipnja 2022. u 21h30, kino Bačvice, Split