Nagrada Goncourt – hrvatski izbor

Prvo izdanje

Nagrada Goncourt – hrvatski izbor dodijeljena je romanu Mohameda Mbougara Sarra “La plus secrète mémoire des hommes“ (“Najtajnije sjećanje ljudi”).

Srijeda 18. svibnja, Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17,

U sklopu obilježavanja Frankofonije 2022. u Hrvatskoj, a pod zastavom francuskog predsjedanja Europskom unijom, Francuski institut u Hrvatskoj, uz potporu Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj te u partnerstvu s Akademijom Goncourt, sa Sveučilištima u Zagrebu i Zadru te s nakladničkom kućom Fraktura organizira 1. izdanje Nagrade Goncourt – hrvatski izbor u srijedu 18. svibnja 2022.

 

Prestižna nagrada

Proglašena prvi put 1903. godine, Nagrada Goncourt najstarija je i najprestižnija književna nagrada u Francuskoj i na francuskom govornom području. Njome se svake godine nagrađuje najbolji roman na francuskom jeziku objavljen u Francuskoj tijekom godine. Nagradu početkom studenog dodjeljuje Akademija Goncourt, nakon što se širi izbor objavi u rujnu i uži u listopadu. Nagradu Goncourt 2021. dobio je Senegalac Mohamed Mbougar Sarr za roman La plus secrète mémoire des hommes.

Prvo izdanje Nagrade Goncourt u Hrvatskoj

Od 1998. godine zemlje koje to žele također mogu organizirati svoj vlastiti Izbor Nagrade Goncourt pridruživanjem inicijativi “Međunarodni izbori Goncourt” pod okriljem Akademije Goncourt. O Izboru Goncourt dotične zemlje odlučuju studenti francuskog jezika na temelju romana koji su se našli u finalu posljednjeg izdanja Nagrade Goncourt, dok se jedan lokalni partner nakladnik obvezuje objaviti pobjednika na jeziku te zemlje. Trenutačno u inicijativi sudjeluje 29 zemalja. Hrvatska se 2022. godine pridružila ovom prestižnom krugu.

Tijekom četiri mjeseca trideset studenata francuskog jezika i književnosti na Sveučilištima u Zagrebu i Zadru čitalo je i sa svojim nastavnicima radilo na četiri romana iz užeg izbora za Nagradu Goncourt 2021.: Le Voyage dans l’Est Christine Angot (Flammarion), Enfant de Salaud Sorja Chalandona (Grasset), Milwaukee Blues Louis-Philippea Dalemberta (Sabine Wespieser) i La plus secrète mémoire des hommes Mohameda Mbougara Sarra (Philippe Rey).

U srijedu, 18. svibnja 2022. studenti će se kao ocjenjivački sud sastati na Sveučilištu u Zagrebu kako bi glasovanjem odlučili o Nagradi Goncourt – hrvatski izbor. Javno proglašenje održat će se poslijepodne u Knjižari Fraktura u okviru književne priredbe u nazočnosti francuskog književnika Philippea Claudela, člana Akademije Goncourt i predsjednika ocjenjivačkog suda Nagrade Goncourt – hrvatski izbor, te Gaëla Veyssièrea, francuskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Događanje, koje će uključivati ​​književni razgovor s Philippeom Claudelom o važnosti književnosti u suvremenom kontekstu, uživo će se prenositi i na Facebook-stranicama i YouTube-stranicama Francuskog instituta u Hrvatskoj i nakladničke kuće Fraktura.

Pobjedničko djelo Nagrade Goncourt – hrvatski izbor bit će prevedeno na hrvatski jezik i objavljeno u nakladničkoj kući Fraktura.

 

Program

Nagrada Goncourt – hrvatski izbor 2022., srijeda, 18. svibnja, Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

15.30: razgovor s Philippeom Claudelom o važnosti književnosti u suvremenom kontekstu

16.30: studenti Sveučilišta u Zagrebu i Zadru predstavit će finaliste

17.25: objava dobitnika Nagrade Goncourt – hrvatski izbor

 

Program pratite online na društvenim mrežama Francuskog instituta u Hrvatskoj i nakladničke kuće Fraktura.