Izložba: CIRKOBALKANA VIŠE OD FESTIVALA !!!

Od 31. svibnja do 3. srpnja 2022., Francuski institut, Preradovićeva 5

2013. godine u Zagrebu i Beogradu počinje CirkoBalkana – regionalni festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru.

CirkoBalkana kreće kao suradnički projekt Cirk´Oblique-a iz Francuske, Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske – s ciljem dovođenja i postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog prostora za izvedbu, edukaciju i kreaciju. Festival dobiva novu formu 2017. godine kada kolektiv CirkoBalkana kupuje cirkuski šator te ga počinje koristiti kao pokretni regionalni  cirkuski centar. Festival se održao u nekoliko gradova u regiji: Zagrebu, Puli, Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani. Ugostio je brojne suvremene cirkuske umjetnike i kolektive iz čitavog svijeta te je koproducirao 3 suvremene cirkuske predstave u suradnji sa francuskim i regionalnim cirkuskim umjetnicima.

Od svog prvog izdanja postaje prepoznatljiv i kao takav uvršten je u kulturnu ponudu Grada Zagreba, ali i čitave regije. Festival postiže i veliku vidljivost i značaj među europskim cirkuskim profesionalcima. CirkoBalkana festival održava se svake godine u Zagrebu u proljeće i Beogradu na jesen.

Ove godine slavimo 10 godina Cirkobalkana festivala, te povodom toga postavljamo ovu izložbu koja priča priču o 3 šatora i 3 predstave, kroz objektiv i pero umjetnika i suradnika koji su ostavili neizbrisivi trag i postali sastavni dio ovog jedinstvenog festivala u Europi.